Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо листата на ябълката пожълтяват?

18 юли 2024, 12:38 часа

Здравото ябълково дърво, което има зелени листа и дава сочни плодове, е истинска гордост за всеки градинар. Но какво трябва да направите, ако изведнъж листата на вашата ябълка започнат да пожълтяват? Сред най-честите причини е недостиг на хранителни вещества, болести и вредители, излишък или липса на влага в почвата.

Защо пожълтяват листата на ябълката - причини и решения

Пожълтяването на листата не е само въпрос на естетика, то показва, че има някакъв проблем с дървото. След като разберете причините, можете да предприемете мерки за възстановяване на здравето на дървото и получаване на богата реколта.

Грижа за ябълката през юни - ето какво задължително се прави

Една от най-честите причини за пожълтяване на листата на ябълковото дърво е липсата на хранителни вещества. Азотът, магнезият и желязото играят ключова роля за поддържането на зелени листа. Ако в почвата няма достатъчно от тези елементи, дървото започва да изпитва дефицит. Азотът е от съществено значение за цялостния растеж и зеления цвят на листата, магнезият участва във фотосинтезата, а желязото е важно за образуването на хлорофил. Ако има липса на тези елементи, листата могат да започнат да пожълтяват, като се започне от долните клони.

Преовлажняване или липса на влага - това е друга причина за пожълтяване на листата на ябълковото дърво. Неправилното поливане може да доведе до пожълтяване на листата. Както преовлажняването, така и липсата на вода влияят негативно на здравето на ябълковото дърво.

Преполиването води до загниване на корените и метаболитни нарушения, което от своя страна причинява пожълтяване на листата. Липсата на влага поставя дървото под стрес. В резултат на това листата започват да пожълтяват и падат.

Оптималният режим на напояване включва редовно овлажняване на почвата, но без стагнация на вода. През сухите периоди поливането трябва да бъде по-обилно, така че корените да получат необходимото количество влага.

Болести и вредители също могат да причинят пожълтяване на листата на ябълковото дърво. Краста, брашнеста мана и ръжда са най-честите болести, които засягат листата и ги карат да пожълтяват. Вредители като листни въшки и паякообразни акари се хранят с листен сок, причинявайки увреждане на листата и обезцветяване. Редовните проверки на дърветата и навременното третиране с фунгициди и инсектициди ще помогнат за предотвратяване и премахване на тези проблеми. При първите признаци на заболяване или вредители трябва незабавно да предприемете действия.

Ябълковите дървета, подобно на други дървета, могат да бъдат стресирани след пресаждане или подрязване. Този стрес се проявява под формата на пожълтяване и падане на листата. Когато се пресади, дървото изпитва липса на влага и хранителни вещества, тъй като кореновата му система все още не се е адаптирала към новите условия.

След резитбата дървото насочва ресурсите си за регенерация, което може временно да повлияе на състоянието на листата. За да се намали стресът, се препоръчва презасаждане и подрязване в подходящи сезони и осигуряване на подходяща грижа за дървото през този период. Изменението на климата, замърсяването на въздуха и почвата могат значително да повлияят на здравето на ябълковите дървета.

Висока температура и суша, силни ветрове или обратното, излишна влажност - всичко това се отразява на състоянието на дървото и може да причини пожълтяване на листата. Замърсяването на почвата с тежки метали и токсични вещества също се отразява негативно на състоянието на ябълковите дървета.

За да предпазите дърветата от неблагоприятни фактори на околната среда, е важно редовно да проверявате състоянието на почвата и въздуха, да използвате мулчиране и други селскостопански техники, за да създадете оптимални условия за растежа и развитието им.

Редовната грижа за ябълковите дървета е ключът към тяхното здраве и добра реколта. Тя включва своевременно торене, правилно поливане, превантивно третиране срещу болести и неприятели, както и периодично подрязване. Също така си струва да се вземат предвид спецификите на сорта ябълково дърво, тъй като различните сортове могат да имат свои собствени характеристики и нужди.

Зеленчуците, които НЕ трябва да засаждате до ябълката

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес