Защо листата на хортензията пожълтяват? Действайте бързо или ще спрат да цъфтят

2048
Защо листата на хортензията пожълтяват? Действайте бързо или ще спрат да цъфтят
Снимка: iStock

Пожълтяването на листата на хортензията много бързо могат да доведат до отслабване на растението и инхибиране на цъфтежа. Това е не само естетически проблем, но и сигнал, показващ потенциални здравословни проблеми. Причините за този проблем са различни - от неправилно поливане и лоша почва до липса на основни хранителни вещества. Разберете защо листата на хортензия пожълтяват и как можете да го предотвратите.

Защо листата на хортензията пожълтяват?

В нашите градини често срещаме проблем, който може да тревожи и най-опитния градинар - пожълтяване на листата на хортензията. Известни с големите си цветове, тези храсти могат да загубят своя чар, когато листата им започнат да пожълтяват. Какво се крие зад това явление и как можем да го отстраним? Има няколко потенциални фактора:

Още: Само 2 гр от това ще накарат хортензията да цъфти по-пищно от всякога

Неправилно напояване

Големите листа често изглеждат отпуснати в следобедната жега. Когато не си възвърнат силата вечер или все още изглеждат увехнали сутринта, растението може да е преполято. Отпуснатите листа пожълтяват, преди да станат кафяви, стават мазни и в крайна сметка падат. Други симптоми включват забавен растеж, по-малки цветя, които изглеждат увехнали. Растението също може да развие кореново гниене.

Проверете влажността на почвата около основата на растението, като пъхнете пръста си на около 10 см дълбочина или използвате влагомер. Ако почвата е прекалено влажна, хортензията е прекалено напоена. Задържането на вода, докато почвата изсъхне, може да реши този проблем, но ако листата продължават да пожълтяват и увяхват, ще трябва да вземете по-драстични мерки.

Извадете растението от почвата и отрежете всички корени, които не са бели и твърди. Пресадете хортензията на ново място или обработете почвата, като добавите пясък за по-добър дренаж.

Още: Хортензията не цъфти: Ето какво да направите, за да възвърнете цветовете

Лош дренаж

Това е друг фактор, който може да допринесе за проблеми с хортензиите. Глинените почви не са приятелски настроени към тези растения.

Изберете място с добре дренирана почва и избягвайте места, където се събира дъждовна вода. Тествайте дренажа на почвата, като изкопаете дупка с дълбочина 15-20 см. Налейте вода и наблюдавайте колко бързо се абсорбира. Като внесете зрял компост и пясък в почвата около съществуващата хортензия, можете да подобрите дренажа.

Още: Ето как хортензиите ви няма да съхнат при високи температури

Неподходящо излагане на слънце

Ако е възможно, избягвайте прекомерното излагане на слънце, като изберете подходящо място или преместите храста. Твърде много ярка, пряка слънчева светлина през най-горещата част от деня може да доведе до пожълтяване на листата. Когато растението няма слънчева светлина, фотосинтезата се забавя и спира производството на хлорофил - хранително вещество, което поддържа листата зелени.

Качество на почвата

Засаждането на хортензии в почва с лошо качество допринася за много проблеми, които причиняват пожълтяване на листата, включително неправилно напояване, дефицит на хранителни вещества и болести. Можете да извършите домашен тест, за да проверите нивото на pH.

Хортензиите изискват леко кисела почва с pH от 5,0 до 6,5. Можете да повишите pH на почвата, като добавите вар. Ако обаче искате да намалите, добавете алуминиев сулфат.

Недостатъчно количество минерали

Дефицитът на азот обикновено се проявява през пролетта, когато листата пожълтяват и падат преждевременно. Хортензиите се нуждаят от много азот, така че могат бързо да изчерпят запасите му в почвата. Можете да разрешите този проблем, като наторите цветята си с компост или киселинолюбиви растителни торове.

Когато новите листа пожълтяват, но вените остават зелени, вероятно хортензията има дефицит на желязо. Това се дължи на твърде много напояване, лош дренаж, неправилно торене и високо алкално pH на почвата. Третирането с хелатно желязо бързо коригира хлорозата, но също така е необходимо да се подобри съставът на почвата. Тествайте нивото на pH и предприемете необходимите стъпки. Потърсете торове за хортензия, които съдържат киселина и желязо. Компостът, направен от дъбови листа, борови иглички и утайка от кафе, също помага за повишаване на киселинността на почвата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Хоста - на слънце или на сянка е най-добре да я засадите

Топ 4 на най-добрите бабини торове за богата реколта от краставици

Поливайте доматите 2 пъти в месеца с това и ще ги берете в кофи

Трябват ви 200 гр от това за богата реколта от краставици

Най-добрият тор за доматите през юли е този

Лунен календар за юли 2024 - ето какво трябва да направи всеки градинар

Защо доматите ТРЯБВА да се торят с борна киселина?

Билките, които ще прогонят всички вредители от градината ви

Поливане на черешите през лятото - ето как е правилно да се прави

Ето как да засадите горски гъби в собствената си градина – този начин няма грешка!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com