Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо доматите жълтеят – ето какви са причините

25 юни 2024, 07:11 часа

Когато говорим за жълтеене на доматите, визираме листата им, не плодовете, и го правим с тревога, тъй като, макар да има различни отговори на въпроса, който ни притеснява – защо доматите жълтеят, нито един не ни позволява бездействие, ако държим на богатата реколта. Жълтеенето на листата е повод за притеснение както на начинаещите, така и на опитните градирани, а справянето с проблема зависи от причината, довела до жълтите листа на доматите.

Реклама

Защо доматите жълтеят – възможни причини и как да се справим

1.       Неадекватно поливане

Ако доматите са жадни и им липсва необходимото количество вода, листата пожълтяват, а по-късно добиват и кафеникав цвят. Те просто увяхват. Сред причините, свързани с неадекватното поливане, водещо до пожълтяване на листата, са не само липсата на вода, но и неправилните методи на поливане. И двете – заедно и поотделно – могат да доведат и до окапване на цветовете, което ще ви лиши от реколта.

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

Как да се справите с проблема?

Поливайте доматите дълбоко, защото и корените на доматите, които се нуждаят от влагата, са разположени дълбоко, бавно, а не със силна струя. Поливайте често с малки количества, когато забележите, че почвата е изсъхнала, а не рядко и обилно. Така ще осигурите нужната влага и листата на доматите няма да жълтеят и капят. Внимавайте и да не преполеете доматите, тъй като излишната влага също е пагубна за тях. Впрочем преполиването също може да е отговора на въпроса защо доматите жълтеят.

2.        Повреждане на корените при присаждане

Ако сте присадили доматите и скоро забележите, че листата жълтеят, най-вероятно не сте били внимателни и сте повредили кореновата система. Тя е много крехка при доматите, а нараняванията ѝ водят до недостиг на хранителни вещества за растенията и в крайна сметка – до жълтеене на листата.

Как да се справите с проблема?

Проявете търпение. Корените ще се възстановят. А следващия път внимавайте, не разбивайте корените, доматите не долюбват тази така често практикувана от градинарите процедура. Специалистите препоръчват да ги пресаждате заедно с почвата в саксийката, като ги вадите без дърпане и сила, както и без да докосвате корените.

3.       Липса на кислород в почвата

Ако почвата е прекалено уплътнена и в нея липсва кислород, листата на доматите пожълтяват, което е ясен знак, че растението страда. Поради липса на кислород следва невъзможност за пренос на хранителни вещества до растението и, ако не се предприемат адекватни мерки – гибел на доматите.

Отглеждане на домати - всичко, което НЕ знаете

Как да се справите с проблема?

Аериране, аериране, аериране – това е начинът. Разрохквайте почвата. Само така водата и хранителните вещества ще стигат до доматите ви. Нямате време и желание да положите това усилие? Снабдете почвата с червеи, ако не забелязвате такива в нея. Те ще свършат черната работа вместо вас, ще аерират почвата и ще се погрижат по този начин да се радвате на богата реколта. Не сте и допускали, че могат да ви бъдат такива помощници в земеделието, нали?

4.       Мана

Едно от най-големите опасения на отглеждащите домати, е да не ги хване мана. Това са гъбички, водещи до жълти петна, последавани от пожълтяване на листата и тяхното опадване.

Как да се справите с проблема?

Употребата на препарати за растителна защита е от ключово значение за предпазване от гъбички и други болести по доматите. Ако нямате опит и се колебаете в избора, във всяка агроаптека, от която купувате препарати, могат да ви насочат кой препарат ви е нужен за защита от мана. Не пропускайте да обеззаразите и почвата, както и да премахнете и унищожите всички засегнати части от растението или всички засегнати цялостно растения в градината ви.

5.       Вредители

Доматите ви са застрашени от редица вредители независимо дали ги отглеждате в парник, или на закрито. Нашествието на някои от тях води именно до пожълтяване на листата на доматите.

Как да се справите с проблема?

Отговорът е един – растителна защита.

6.       Заболявания

Освен гъбичките редица други заболявания могат да бъдат отговора на въпроса защо доматите жълтеят във вашия случай. Ако нямате опит и не съумявате сами да идентифицирате причината, потърсете помощ от специалистите. Заболяванията могат сериозно да увредят растенията, оставени без лечение, и да причинят сериозни щети на реколтата или да доведат до пълната ѝ загуба.

Как да се справите с проблема?

Профилактиката е най-доброто лечение. В идеалния вариант няма да чакате да заболеят доматите и да се стигне до пожълтяване на листата, няма да сте го допуснали, защото ще сте предприели профилактични мерки това да не се случи.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес