Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо амонякът е полезен за краставиците?

29 юли 2024, 20:16 часа

Много градинари знаят, че амонякът се използва активно в градинарството. Използван като тор, той играе важна роля за увеличаване на добива на краставици. Въпреки това, не всеки знае какви функции са възложени на амоняка, когато става въпрос за отглеждане на краставици.

Амоняк - какви са ползите му за краставиците

Струва си да се знае, че навременното прилагане на амоняк като цяло укрепва самите растения, което ги прави издръжливи, силни и здрави. Следователно лекарството има общоукрепващ ефект.

Какво да направите, ако листата на краставиците започнат да пожълтяват?

На първо място, амонякът се свързва с висококачествен азот, представен в достъпна форма. Обективно продуктът може да се нарече най-доброто средство срещу азотен дефицит.

За мнозина въпросът за натрупването на вредни вещества в краставиците е актуален. Струва си да се отбележи, че след използване на амоняк няма да има нитрати в реколтата.

Много градинари се притесняват, че употребата на определени съединения може да има отрицателен ефект върху нивата на киселинност. Но това не се отнася за употребата на амоняк.

Торене на краставиците с амоняк

Приготвянето на този тор не е трудно, но трябва да обърнете специално внимание на точността на дозировката, която не се препоръчва да се превишава. За да осигурят правилната дозировка, някои дори градинари използват спринцовки, за да отмерят необходимото количество амоняк с изключителна точност.

Ето как се приготвя амонячен разтвор за третиране на краставиците:

  • 20 мл амоняк в 10 л вода за пръскане при поява на първите същински листа.
  • Същото количество амоняк за извършване на листно третиране на млади растения половин месец след засаждането в градината и по време на периода на цъфтеж.
  • За поливане на разсада ще ви трябват 50 ml амоняк, разтоврен в 10 л вода.
  • Цъфтящите храсти се поливат с разтвор, в който са разтворени 90 мл от продукта в 10 л вода.
  • 45 ml амоняк в 10 л вода са достатъчни в момента на образуване на пъпките (извършва се подхранване на корените).

Ако растенията показват признаци на азотен дефицит (пожълтяване на долните листа), ще са необходими 120 ml амоняк на 10 л вода за приготвяне на разтвор за поливане.

Подхранвайте насажденията от краставици правилно с амоняк, за да получите богата реколта - спазвайте дозировката и схемата за третиране.

Ето причините, поради които този тип торене е невероятно полезно:

Едно от най-големите предимства на подхранването на краставичните храсти с амоняк е липсата на опасност от пренасищане с азот.

Амонякът е по-ефективен от много минерални торове, произведени в специални предприятия. След такова торене почвата няма да бъде пренаситена с нитрати. Коментираната съставка не повишава киселинността на почвата. Също така не вреди на полезните насекоми, които участват активно в опрашването. Този тор е икономичен - той е изключително евтин.

Какво да направите, ако краставиците цъфтят, но нямат плодове

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес