Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засейте тези растения, за да прогоните комарите и вредителите от градината си

05 май 2022, 06:20 часа

Искате да прогоните неприятните насекоми и вредители от градината си? Природата предлага добро решение  – засадете си тези 10 растителни вида, които комарите и други неканени гости не понасят.

Реклама

1. Петунии

Красивите петунии отблъскват дървеници, бръмбари и листни въшки. Изберете им подходящо място в градината си, като се съобразявате с нуждата им от пряка слънчева светлина.

2. Босилек

Силният аромат на босилека отблъсква ефективно комари, мухи и други неканени гости. Ако го засадите в градината си, не само ще отблъснете досадните насекоми, но и ще може да си приготвяте вкусно домашно песто.

3. Невен

Невенът има свойството да отблъсква комари, бръмбари и листни въшки. Именно ароматът на цветето е нещото, което гони вредителите. 

4. Лавандула

Лавандулата също е отличен репелент против мухи, молци и комари. Същият опияняващ аромат, който действа успокоително на хората, е крайно нежелан от вредителите в градината. 

5. Розмарин

Освен многобройните му приложения в кулинарията, розмаринът е билка, която отблъсква комарите с аромата си по време на цъфтеж. Освен това той ще ви помогне да защитите зеленчуковите си растения от други вредители.

6. Мента и маточнина

Специфичният приятен аромат на ментата и маточината ефективно отблъсква комарите и други хапещи насекоми.  

7. Коча билка

Листата на растението коча билка са силно ароматни и  привличат котките, но миризмата им отблъсква бълхи,  бръмбари, плъхове и гризачи. 

8. Хризантеми

Пиретрините (pyrethrines) са съединения, които се съдържат в хризантемите, познати с репелентите си свойства. Те ще предпазят градината ви от комари, хлебарки, бръмбари, кърлежи и други насекоми.

9. Алиуми

Лук, див лук, праз и чесън са (растения от групата на алиумите), който ще ви предпазят от комарите, тъй като нашествениците просто ненавиждат аромата им. Освен това, те ще предпазят двора ви и от голи охлюви, мухи и червеи. 

10. Лимонова трева

Лимоновата трева е натурален продукт, който ефективно действа като репелент, тъй като способства за отдалечаване на досадните мухи и други вредни насекоми. 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес