Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане на зимен чесън - накиснете скилидките в това преди да ги засадите

21 октомври 2024, 15:58 часа

За да получите добра реколта от зимен чесън, трябва правилно да подготвите луковиците преди засаждането. Един от най-ефективните методи е накисването в разтвор от специални съставки.

Разтвор за накисване на чесъна преди засаждане

Разтвор за третиране на чесън може да се направи от различни компоненти, които имат антисептичен, дезинфекционен и стимулиращ ефект.Ето няколко примера за такива компоненти:

Калиевият перманганат е силен антисептик, който помага за унищожаването на бактерии и гъбички по повърхността на луковиците. За да приготвите разтвора, трябва да разтворите 1-2 грама калиев перманганат в 10 литра вода и да разбъркате, докато се разтвори напълно.

Най-добрите торове при засаждане на зимен чесън са тези

Солта е естествен консервант, който предпазва луковиците от гниене и замръзване. За да приготвите разтвора, трябва да разтворите 100-200 грама сол в 10 литра вода и да разбъркате добре.

Йодът е мощен дезинфектант и лечебен агент, който помага за защита на луковиците от инфекция и увреждане. За да приготвите разтвора, добавете 10-20 капки йод в 10 литра вода и разбъркайте добре.

Пепелта е ценен органичен тор, който съдържа много микроелементи, необходими за растежа и развитието на чесъна. За да приготвите разтвора, трябва да залеете 1 килограм пепел с 10 литра вряла вода и да престоят 2-3 дни, след което прецедете.

Как да третираме чесъна преди засаждане?

Третирането на чесън със специален разтвор преди засаждане е много просто и не отнема много време. За да направите това, трябва да изпълните следните стъпки:

  • Изберете качествени луковици, които не са повредени, нямат петна и не показват признаци на заболяване.
  • Разделете главите на скилидки, без да наранявате люспите и корените им.
  • Потопете скилидките в избрания разтвора за 15-30 минути в зависимост от концентрацията на разтвора.
  • Извадете скилидките от разтвора и ги подсушете върху хартиена кърпа или ги изсушете на въздух.

Засадете скилидките в подготвената почва на дълбочина 5-10 сантиметра, като спазвате разстояние 10-15 сантиметра между редовете и 5-10 сантиметра между скилидките.

Основните условия за получаване на богата реколта от зимен чесън са правилното определяне на мястото за засаждане и спазването на технологията за подготовка на лехите.

Най-добрите предшественици на чесъна са домати, краставици, бобови растения, ранно зеле, тиквички и тиква. Не се препоръчва да се засажда чесън след картофи или лук, тъй като съществува висок риск от „обмен“ на болести между тези култури (нематода, фузариум и др.).

Също така не трябва да засаждате зимен чесън в райони, където тази година е прилаган оборски тор: чесънът ще даде изобилни върхове, слаби глави и ще бъде по-малко устойчив на гъбични заболявания.

Отслабване с чесън - ето как е правилно да го ядете, за да отслабнете

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес