Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане на зимен чесън - грешки, които почти всеки градинар прави

05 септември 2024, 13:35 часа

Много градинари отглеждат зимен чесън. Ако и вие сте сред тях, струва да знаете за най-важните правила за  неговото и най-вече кои са основните грешки, които се допускат в този процес.

Грешки при засаждането на зимен чесън

Дълбочина на засаждане и време за засаждане - важно е да се изчисли идеалният момент за засаждане. Чесънът трябва да се вкорени преди настъпването на слана, но не трябва да се допуска покълване.

В умерената зона засаждането се прави през септември или октомври. Времето ще ви помогне да определите по-точно подходящия момент за засаждане на чесън. Чесънът трябва да се засажда през есента, след като температурата се установи около 10°C. Освен това от момента на засаждането до настъпването на замръзване трябва да минат поне 2-3 седмици. Чесънът, засаден в такива условия, ще има време да се вкорени, но няма да може да покълне.

Също така си струва да запомните, че посадъчният материал трябва да бъде засаден по-дълбоко в сравнение с пролетните култури.

По отношение на дълбочината на засаждане на чесъна, от върха на скилидката до повърхността на почвата трябва да има 4–5 сантиметра. Няма смисъл да засаждате чесън по-дълбоко.

Кога е най-добре да засадите зимен чесън?

Определено не си струва да прилагате компост или хумус пресен: този тор само ще навреди на чесъна, което ще го направи уязвим към болести. Компостът или хумусът трябва да бъдат угнили: в този случай те ще бъдат от полза.

Необходимо е да добавите угнил хумус към почвата в размер на две кофи на квадратен метър. Върху същата площ можете да добавите 60-80 грама сложен минерален тор. След това изкопайте почвата на дълбочина 20–25 сантиметра. След това оформете редове, към които можете допълнително да добавите дървесна пепел. Благодарение на внасянето на такова количество тор, културата понася по-добре сланите.

След това посадъчният материал се поставя в почвата и се покрива с пръст. Но какво трябва да направят тези летни жители, които не са се погрижили предварително да подготвят леглата?

Ако подготвяте лехите в деня на засаждането, почвата трябва да се уплътни с гребло или мотика. След това можете да засадите чесъна. Не забравяйте също, че след засаждането на чесън почвата трябва да се мулчира.

Зимният чесън ще се развие слабо в глинести и песъчливи почви. Киселата почва също не е подходяща. Няма да съберете добра реколта, дори ако почвата е лоша. Необходимо е първо да извършите серия от дейности за подобряване на качеството на почвата.

Само опитните градинари торят почвата с това преди засаждане на зимен чесън

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес