Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане на копър през юли - съвети и трикове, които трябва да знае всеки градинар

15 юли 2024, 15:37 часа

Копърът може да се отглежда през целия сезон. Въпреки това расте особено добре през юли, когато земята е достатъчно топла и същевременно с това се навлажнява редовно. 

Засаждане на копър през юли

Важно е да изберете правилния сорт. Сортовете които са силно устойчиви на болести, топлина и цъфтеж, са подходящи за засаждане през юли. Сортове като Грибовски и Амазонка ще осигурят изобилна реколта.

Преди да засадите копър, трябва да подготвите почвата, като я наторите с компост или хумус. Почвата трябва да е рохкава, влажна и чиста от плевели.

Семената от копър трябва да се измият, накиснат за няколко часа в топла вода и да се изсушат. Това насърчава бързото покълване и предотвратява гниенето.

Копърът може да се засажда в лехи или контейнери. Дълбочина на сеитба - 1-2 см, разстоянието между редовете трябва да бъде 15-20 см, а между растенията - 5-10 см.

Семената трябва да бъдат леко притиснати в почвата и напоени с топла вода. След засаждането лехите трябва да бъдат покрити с агрофибър или филм, за да се създаде парников ефект.

Копърът ще расте пухкав и сочен дори в жегата, ако направите това

Копърът изисква редовно поливане, плевене, разкопаване на почвата и торене. Трябва да поливате копър сутрин или вечер, като избягвате преовлажняване на почвата. Плевенето и разкопаването помагат да се предотврати изсъхването на корените и развитието на болести.

Копърът може да се тори веднъж на две седмици с органични или минерални торове. Необходимо е редовно да се прилага правилният тор. Основната тайна на отглеждането сочен и ароматен коър е използването на оборски тор. Отличава се с точно онези полезни свойства, които помагат на копъра да стане здрав и вкусен. За да приготвите тор, разредете оборски тор и вода в съотношение 1:10.

Най-важното за този тор е правилното му разреждане. Не е достатъчно просто да го разредите с вода; трябва да оставите тази смес за една нощ. През това време всички полезни елементи ще бъдат освободени и торът ще стане възможно най-мощен.

Според градинарите с опит тази течност е истинска суперхрана за копъра. За 1 квадратен метър площ, засадена с копър, се изискват приблизително 0,5 кофи тор. Този тор трябва да се използва възможно най-пестеливо, защото прекаляването с него може да има обратен ефект. Спазвайки тези правила, ще приберете богата реколта от сочен и вкусен копър. 

Отглеждане на копър - ето какво трябва да знае всеки градинар

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес