Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане на грах през есента - тези трикове ни гарантират богата реколта

04 октомври 2024, 12:51 часа

Есента често се свързва с приключването на градинарския сезон, но всъщност този период предоставя отлични възможности за засаждане на култури като грах. За тези, които искат да удължат сезона на отглеждане и да осигурят ранна пролетна реколта, засаждането на грах през есента може да бъде перфектното решение. С правилните методи и няколко изпитани трика, успехът е почти гарантиран.

Кога и как да засадим грах през есента?

Идеалното време за есенно засаждане на грах настъпва след като летните горещини са се оттеглили и времето започне да се охлажда. За да се постигне оптимален резултат, е важно да се подготвят семената правилно. Няколко дни преди самото засаждане е препоръчително те да бъдат третирани с препарати срещу плесен или със стимулатори на растеж, като например Нитрагин или Ризоторфин. Тези вещества обогатяват семената с полезни бактерии, които помагат на растенията да усвояват азот от въздуха – жизненоважно за добрия им растеж.

Знаете ли кога се сее пролетен грах

Подготовка на семената за засаждане

Ключът към успешното отглеждане на грах е изборът на качествени семена. За да се избегне засаждането на неподходящи или болни семена, е необходимо да се направи тест с разтвор на сол (една лъжица на литър вода). Само семената, които потънат в разтвора, са годни за засаждане. Тези зърна ще имат по-добра кълняемост и ще дадат по-богата реколта.

Преди да бъдат засадени, семената трябва да се накиснат за няколко часа, за да могат да поемат достатъчно вода. Това е особено важно в края на лятото, когато почвата често е суха. Внимавайте обаче да не ги оставите във водата твърде дълго, за да не започнат да се разпадат. Правилно накиснати, семената ще покълнат по-бързо и ще осигурят по-ранно и по-обилно плододаване.

7 селски трика да засадите грах, за да имате отлична реколта

Техника на засаждане и защита на посевите

След като семената са подготвени, идва време за засяването. Те се поставят в бразди, които след това се затрупват с пръст и леко се утъпкват. За да предпазите посева от птиците, които обичат да похапват младите растения, можете да покриете лехите с найлон или специален нетъкан материал като руселин. Кълновете обикновено се появяват след около 8-10 дни, след което защитният материал трябва да бъде премахнат.

Подхранване и грижи за граха

Грахът е сравнително лесен за отглеждане и не изисква сложни грижи, но няколко допълнителни стъпки могат значително да подобрят реколтата. Две седмици след появата на първите кълнове, подхранете растенията с амониева селитра. Това ще им помогне да се развиват по-добре. Когато грахът започне да цъфти, напръскайте растенията с разтвор на борна киселина (5 грама на 10 литра вода), което ще увеличи значително добива.

Засаждането на грах през есента може да ви осигури богата и здравословна реколта, ако следвате няколко важни стъпки. С правилно подбрани и подготвени семена, както и с подходящо подхранване и защита, грахът ще расте бързо и ще ви радва с обилно плододаване. Есента е отличен момент да инвестирате време в тази култура, която ще ви възнагради с ранна и вкусна реколта през пролетта.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес