Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане на ДОМАТИ в градината: Само така ще имате богата и вкусна реколта

21 април 2023, 14:41 часа

Доматите са предпочитани за засаждане в градината, а вкусът на домашно откъснатите плодове е несравним. Доставете си удоволствие от богата реколта, като спазите нужните условия и осигурите необходимите грижи. Има много сортове, сред които да избирате, за да засилите креативността си в кухнята и да подобрите градинарските си умения.

Реклама

Къде да засадите доматени растения?

Може да засадите доматите в градината или в контейнер, но където и да предпочетете, изберете място с пълно слънце – 6-8 часа слънчева светлина дневно. Доматите растат във всички видове почва, освен глинеста, но идеалната среда за тях е градинската почва, която е добре дренираща, плодородна и да има pH от 5,8 до 7. Градинската почва може да е твърде тежка за отглеждане на растения в контейнери, така че добавете компост/перлит или използвайте почва за саксии.

Увяхнали листа по доматите: Ето какви могат да са причините

Как и кога да засаждате доматени растения?

Доматените растения могат да се засеят директно в почвата на вашата градина или може да спечелите преднина във вегетационния сезон, като закупите трансплантанти или започнете семена на закрито шест до осем седмици преди средната последна дата на слана във вашия район. Само трябва почвата да се затопли, за да е подходяща за пресяване на доматите на открито.

Когато засаждате, отстранете най-долните листа на всяко растение и поставете кореновата топка в достатъчно дълбока дупка, така че само горната група листа да е над земята. Важно е да спазите дълбочината на засяване на доматените растения, които могат да образуват корени по стъблата си. Тези допълнителни корени помагат за закрепването на растението, особено когато се започне с високи, дългокраки трансплантанти, и позволяват по-добро усвояване на вода и хранителни вещества.

Причини за болести по стъблата при доматите

За разтегнатите неопределени типове - сортовете домати, които продължават да растат, докато настъпи слана е важно да оставите повече място между насажденията. Поставете малки храстови сортове домати на 60 см един от друг, а по-големи сортове на 90 см до 1,20 м разстояние. След засаждане е добре да ги полеете обилно.

Добре е да сложите кол, пергола или клетка веднага след засаждане, като това не е задължително при малки храсти или домашни домати. Използвайте клетки и колове, за да държите листата и развиващите се домати далеч от земята, докато растенията растат, предотвратявайки гниенето на плодовете и болестите по доматените растения.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес