Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всеки път, когато поливате цветята, слагайте това във водата и ще останете изненадани от резултата

24 октомври 2022, 11:36 часа

Цветята, отглеждани в саксия, придават уют на всеки дом. Но за да красят дома ви, важно е те да са свежи и отрупани с цветове.

Дори и при правилна грижа, често се случва цветята да изсъхнат. И в случая причината за това се крие в една елементарна грешка, която допускат много домакини. Само тези от тях, които имат повече опит, знаят, че ситуацията може да се коригира с помощта на една съставка. Достатъчно е единствено тя да се добави към водата за поливане на цветята. 

Съставката, която опитните домакини всеки път добавят към водата за поливане на цветята

Най-често твърдата вода е причината за лошото развитие на цветята. В този случай по повърхността на почвата в саксията се появява бяло покритие.

Защо опитните домакини поливат всички цветя с вода с чесън?

Ето защо за напояване е важно да използвате не само утаената вода, но и да я "омекотите" с помощта на един евтин и достъпен компонент. Става въпрос за лимонената киселина.

Приготвянето на разтвора не е никак трудно. За целта трябва просто да добавете четвърт чаена лъжичка лимонена киселина към 5-литрова бутилка, пълна с утаена вода. След това разбъркайте добре и разтворът е готов за употреба.

Можете да го използвате при всяко поливане на цветята.

Какво ще се случи с цветята ви, ако ги поливате с вода с лимонена киселина?

На първо място, бялата плака, която се образува по повърхността на почвата в саксията, ще изчезне. Освен това растенията ще започнат да абсорбират хранителните вещества от почвата по-добре. Пълноценното абсорбиране на всички ценни компоненти е залог за бърз растеж и буен цъфтеж на цветята.

Само 1 лъжичка от това и вредителите няма да доближат цветята ви

Но това не са всички предимства от поливането им с този разтвор. Факт е, че благодарение на него рискът от различни заболявания намалява. Достатъчно е само да го използвате всеки път, когато поливате цветята си.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес