Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Варосване на овошките през февруари - кога и как се прави

07 февруари 2024, 16:29 часа

Обикновено варосването на овошките се извършва през пролетта. Някои градинари го правят есента, но всъщност тази процедура трябва да се извършва през зимата. През зимата варосването на дървета е най-ефективно, тъй като може да ги предпази от пагубното влияние на температурните колебания.

Варосване на овошките през февруари

При извършването на процедурата през февруари е изключително важно да се спазват редица прости правила.

Дърветата трябва да се третират с вар само когато температурата на въздуха е най-малко 5 градуса по Целзий. Изберете сух ден за варосване, така че материалът да прилепне добре върху кората и да не се отмие от валежите, включително и от снега.

Също така е изключително важно да започнете варосването на градинските култури в началото на февруари.

Варосване на овошките - само тази смес ще издържи до пролетта

Есенното варосване и намазването с глина предпазва ствола на дървото от внезапни температурни промени, а варовото мляко действа като пилинг, помагайки за почистването на мъртвите слоеве кора. Но тук всичките му предимства в по-голямата си част свършват. Под въздействието на валежите (сняг и дъжд), след топенето на снега, стволовете запазват в най-добрия случай половината от слоя, нанесен върху кората им през есента. Това не е достатъчно, за да предпази дървото от слънчево прегряване, което е особено опасно за младите дръвчета през втората или третата година от живота им.

Пролетното варосване, освен че предпазва от парещите слънчеви лъчи, предпазва идеално и от насекоми, които са презимували в почвата или в листата на растенията. Белият слой вар върху кората на овошките ще им попречи да я атакуват.

Но сред градинарите има мнение, че есенното варосване може да прогони насекомите, които се крият под кората на дърветата зимуване. Това се отнася само за случаите, в които овошната градина не е била обработвана преди това. Дърветата, които са били редовно третирани с вар всяка пролет от засаждането, не са носители на насекоми вредители.

Преди варосването винаги е необходима подготовка. Състои се в отстраняване на горния, мъртъв слой кора, чиито пукнатини служат като отлично убежище както за ларвите, така и за възрастните насекоми. Кората се обелва и задължително се изгаря. След това дървото се обработва с предварително приготвен разтвор.

В състава му влизат следните компоненти:

  • вар - 1 кг;
  • вода – 10 л;
  • меден сулфат - 200 гр;
  • глина – 300 гр;

След старателно разбъркване този разтвор се оставя да набъбне. След 2-3 часа можете да започнете обработката. За приготвянето на висококачествен и вискозен разтвор, не е достатъчно единсвено варта да се разтвори във вода. Важно е да се използват всички компоненти, посочени в рецептата, само в този случай положителният ефект от тази процедура е гарантиран.

Варосване на овошките - 3 неща, които ТРЯБВА да направите преди това

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес