Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тънкостите при варосване на овошки, които трябва да знае всеки градинар

14 октомври 2024, 16:11 часа

Процесът на варосване на овошките има свои собствени правила, за които всеки уважаващ себе си градинар трябва да знае.

Тънкости при варосване на овошките

Първо, процедурата трябва да се извършва изключително в сухо време. В деня на извършване на процедурата не трябва да има валежи, така че защитният слой да има време да изсъхне.

Варосване на овошките през есента - наистина ли е необходимо 

Второ, не пренебрегвайте правилата за безопасност: варосвайте дърветата само с гумени ръкавици, в противен случай рискувате да навредите на кожата си.

Трето, не забравяйте за подготовката: преди да нанесете вар, трябва да "преминете" по ствола с метла или четка. С тяхна помощ ще можете да се отървете от прах, мръсотия и сухи остатъци от вар (ако има такива).

Не е необходимо да премахвате напълно стария защитен слой: в случая е важно да бъдат премахнати единствено белещите се корички.

Ако стволът на дървото е покрит с мъх или лишеи, скрепер или същата четка ще ви помогне да се отървете от тях. Като алтернатива, поставете платнени ръкавици на ръцете си и почистете засегнатите области с длани.

Четвърто, когато нанасяте бялата смес върху ствола, опитайте се да прикриете всички пукнатини и други повреди, които са върху кората. За това е достатъчен един слой с дебелина 2-3 мм. Не си струва да правите покритието по-плътно, тъй като най-вероятно ще падне.

И пето: дългоочакваният отговор на въпроса до какво ниво трябва да се нанесе варосващата смес - варосвайте дърветата в непрекъснат слой от почвата до втория клон.

Съществува експертно мнение, че градинското варосване на дърветата трябва да се извършва три пъти годишно - есента, пролетта и лятото. Но според градинарите с опит не е необходимо да обработвате кората през пролетта, ако сте успели да завършите необходимите действия през есента.Аргументите в полза на есенното варосване са следните:

  • Слоят вар предпазва кората от замръзване и внезапни температурни промени през зимния сезон - затова е много важно да се погрижите за дърветата преди настъпването на зимата;
  • Яркото слънце се отразява от снежната покривка и нанася огромни щети на дърветата. Можете да избегнете „изгаряния“ по кората чрез варосване. Важно е да го направите преди зимата;
  • Насекомите вредители често остават да презимуват под кората, така че стволовете трябва да бъдат варосани предварително, а не през пролетта.

Гъбички, вредители, лед, гладни корояди - за дърветата "зимуването" създава особени трудности. Ето защо е необходимо кората им да се обработи през есенния сезон. Можете да повторите процедурата през пролетта, за да подсилите защитата. Основното варосване на дърветата се извършва през октомври-ноември, тоест точно преди замръзване. Пролетното третиране е необходимо само когато валежите постепенно отмиват защитния слой в продължение на няколко месеца.

Най-добрите рецепти за варосване на овошките

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес