Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трябва ли да се мулчират овошките през есента?

22 октомври 2024, 22:42 часа

През есента всеки градинар трябва да помисли за защитата на растенията за зимата, включително и на овошките. И докато за много насаждения градинарите нямат съмнения дали те се нуждат от мулчират, то в случай с дръвчетата често има колебания. 

Роля на мулчирането за овошките 

Мулчирането изпълнява важни задачи, а именно:

  • поддържане на влажността на почвата;
  • защита на корените от хипотермия и овлажняване;
  • защита на почвата от уплътняване, ерозия и отмиване на полезните вещества.

Зимният мулч служи за друга ключова цел. Когато първото пролетно слънце започне да грее, това помага да се запази влажността на почвата, така че растенията да не страдат температурни промени.

Защо трябва да варосвате овошките през есента и как да го направите правилно?

Какво да използвате като мулч?

Подходящ мулч за дървета и храсти през есента са следните материали:

  • слама;
  • паднали листа;
  • борови иглички;
  • компост;
  • торф;
  • дървени стърготини.

Зимният мулч е привлекателен за гризачи, така че е важно да добавите репеленти и отблъскващи средства, за да предотвратите превръщането му в допълнителна заплаха за вашата градина.

Но преди мулчиране, според опитните опитните градинари, трябва да се извърши разкопаване на почвата около ствола на дървото.

Разкопаването на почвата около дърветата има няколко предимства.

Първо, качеството на почвата се подобрява: тя става лека и рохкава, което означава, че ще абсорбира и задържа добре влагата от дъжд и сняг. Второ, корените на плевелите са унищожени, което означава, че те няма да могат да растат през пролетта. И накрая, разкопаването помага да се премахнат яйцата на насекомите от земята: следователно тази процедура трябва да се извърши или в началото на есента, когато птиците все още не са отлетели (те ще кълват вредителите), или преди настъпването на зимата.

Но тази селскостопанска технология има и своите противници. Според тях процедурата влошава микробиома на почвата (полезните бактерии, които се нуждаят от кислород, попадат на дълбочина, където няма въздух) и я правят по-плътна (поради факта, че земните червеи, които разрохкват почвата, се унищожават). За да не се случи това, изкопайте почвата на малка дълбочина (до 5 см) и направете това в сухо време, когато няма червеи на повърхността. Добре е през есента овощните дървета и храсти да се наторят предварително, за да може при окопаването торът да се разпредели по-равномерно в почвата.

Пръскане на овошките през октомври - как е правилно да се прави

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес