Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трикове за БУЕН цъфтеж на вашата орхидея

20 октомври 2023, 18:16 часа

Орхидеята е популярно и предпочитано цвете за дома, заради елегантността и красотата си. Растенията са сложни за отглеждане, а цветовете им ще ви радват дълго време. След като те избледнеят, е изкушаващо да ги изхвърлите, но с няколко прости трика е възможно да накарате орхидеята си да цъфти отново.

Трикове, за да накарате вашата орхидея да цъфти отново

- Изчакайте, докато цветята паднат

След като вашата орхидея прецъфти, ще останете с цветен клас, от който повечето цветя са паднали. Не отрязвайте до основата.

- Отрежете стъблото до най-близката пъпка

След като всички цветя паднат, отрежете стъблото точно над видимата става (възел). Така ще стимулирате друго цветно стъбло през следващите няколко месеца. Друг вариант е да отрежете цветния шип до основата

Ако не се появи издънка и оригиналното стъбло стане сламено оцветено, отстранете го в основата. Така ще се произведе нов цветен шип.

6 полезни съвета за отглеждане на ОРХИДЕИ у дома

Грижа за орхидеята

Поливане

Ако вашата саксия е прозрачна – обърнете внимание на корените. Не поливайте, ако са зелени - изчакайте, докато изглеждат сребристи. Оставете водата да се оттича от дъното на саксията - не позволявайте на растението да стои във вода. Преполиването е основна грешка, която може да се допусне, и да доведе до смърт на растението.

Три нестандартни начина да подхраните вашата орхидея

Изберете топло и светло място

Орхидеите обичат ярка, но непряка светлина. Ако светлината е директна, листата могат да пострадат. Идеално е място близо до прозорец с източно или западно изложение. Цветята предпочитат влажна среда, така че е добра идеи да поставите растението си върху поднос с влажни камъчета - корените абсорбират влагата от атмосферата.

Въпреки грижите и усилията вашата орхидея не произвежда цветя – ето какви могат да са причините:

  • Липса на светлина
  • Няма достатъчно храна
  • Температурни колебания
  • Растението може да се нуждае от пресаждане
Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес