Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този плод е най-добрият домашен тор за домати, използвайте го на 2 седмици

29 май 2024, 16:25 часа
Реклама

Растенията изискват редовна грижа, която включва не само поливане, но и торене. Много от нас използват готови торове, които се предлагат в градинарските магазини, но замисляли ли сте се да създадете своя собствена домашна смес? Ето как да използвате плодовете на нара, за да си направите универсален тор, който ще стимулира растенията да растат и ще ги предпази от неблагоприятни условия.

Реклама

Растенията са не само декорации за домовете ни, но и важен елемент от екосистемата. Грижата за тях не е лесна задача, но със сигурност е възнаграждаваща. Знанието как да направите домашен тор може да е от решаващо значение, защото е универсален и подходящ за много растения. И всичко това благодарение на кората на добре познат и популярен плод – нар.

Нарът съдържа редица ценни за растенията съставки

Още: Полейте боровинките с това и ще събирате по цяла кошница с плодове

Нарът, плод с характерен, сладък и тръпчив вкус, е не само вкусен деликатес, но и важен източник на хранителни вещества за нашите растения. Кората му е богата на полифеноли, магнезий, калций и калий, както и на натрий, фосфор и други ценни микроелементи. Тези хранителни вещества могат да помогнат на редица култури да се развият и да насърчат растенията да зреят по-бързо.

Торът от нар има много предимства. На първо място, подпомага развитието на кореновата система на растенията и повишава устойчивостта им към атаки от вредители и болестотворни микроорганизми. Освен това предпазва растенията от стрес, който може да бъде причинен от проливни дъждове или пък голяма жега.

Как да си направите домашен тор от нар за поливане на доматите?

Още: Кори от картофи - ето как се използват като тор в градината

Приготвянето на домашен тор от нар е лесно. Просто нарежете кората на нара на парчета и след това я залейте с две чаши вода. Оставете да престои 24 часа и го разредете с вода в съотношение 1:5.

Поливайте растенията с готов тор на всеки 2-3 седмици. Домашната смес ще работи добре за отглеждане на билки и зеленчуци, но най-вече за домати, чушки, рози, градински чай, броколи, зеле, розмарин, босилек.

Домашният тор от нар е екологично и ефективно решение за всеки, който иска да се грижи за своите растения по естествен и безопасен начин. Струва си да обмислите тази опция, особено след като обелките обикновено се озовават в боклука след изяждане на плода, а биха могли да бъдат далеч по-ефективни.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес