Този често срещан плевел се бори с болестите по плодовете и зеленчуците, НЕ го хвърляйте

2726
Този често срещан плевел се бори с болестите по плодовете и зеленчуците, НЕ го хвърляйте
Снимка: iStock

При отглеждането на зеленчукова градина всяка грижа определя размера на реколтата. Ние се борим с плевелите през целия сезон, тъй като те често отнемат всичко, което е най-важно за нашите култури. Не всички плевели са паразити – хвощът е растение, което може да ни помогне в борбата с болестите и неприятелите, както и да засили добивите от плодове и зеленчуци.

Плевели в градината

Казват, че плевелите не съществуват. Това са просто растения, които според нас не трябва да растат на дадено място. Te често са интересни, красиви и понякога дори лечебни растения – просто нежелани от градинарите.

Още: Ще се отървете от плевелите за нула време с този бабин трик

Какви диви растения най-често срещаме в нашите градини? Обикновено най-големият проблем е пирейът, който расте главно от столони, което означава, че всяка част от растението, която е откъсната, ще бъде ново растение. Това е истинска сизифова задача.

Друг популярен плевел е златната пръчица - лесно се адаптира и расте неудържимо. Израства до 2 м височина и има жълти цветове. В народната медицина се използва за лечение на много заболявания. Проблем могат да бъдат и самозасяващи се брези, глухарчета, жълт киселец и космат фий (когато пораснат имат красиви лилави цветове, гнездят и се катерят, достигат до 150 см дължина).

Как да си направим студен екстракт от хвощ?

Още: КРАЙ на досадното плевене в градината, с тези прости селски трикове

Хвощът (Equisetum arvense) може да се появи там, където никое друго растение няма да расте. Може би затова в класификацията на билките с най-висока сила на действие, създадена от френски учени, хвощът заема първо място. В градинарството отдавна се смята за една от най-важните съставки на отвари и растителни течности. Ето защо, ако успеем да отгледаме хвощ в собствената си градина, можем да го използваме за приготвяне на биопрепарат.

Най-простата рецепта е за студен екстракт от хвощ. Как да го направим?

Половин килограм хвощ залейте с 5 литра вода. Накъсаните части от растението се накисват във вода за 24 часа, след което с отварата се поливат зеленчуци или ги напръскваме с тази отвара. Ако имаме излишък от хвощ, можем да го изсушим. След това използваме 150-200 г сух хвощ на 10 литра вода. Хвощът съдържа много минерали и силициева киселина. Следователно, използването му предотвратява гъбични заболявания и също така действа срещу паяжинообразни акари и див лук.

Студеният екстракт от хвощ може да се използва за поливане на почти всички растения – зеленчуци, цветя, билки и декоративни храсти. Особено укрепва по време на интензивен растеж и цъфтеж. Редовното поливане с тор с хвощ също може да подпомогне плододаването и да подобри вкуса на ябълките, крушите и сливите.

Как да пръскате растенията с екстракт от хвощ?

Освен че предпазва от заболявания, хвощът също така укрепва имунитета на растенията и ги подхранва. Затова си струва да го използвате редовно в градината. Пръскането с хвощ трябва да се извършва равномерно върху повърхността на листата на растението, което искаме да защитим и укрепим.

Прави се сутрин или вечер, за да се избегне прекомерно изпаряване. Това е ефективен метод за растения, изложени на нападение от вредители, напр. листни въшки или паякообразни акари.

Ако нямаме хвощ в градината или близките ливади, можем да си купим готов препарат от магазините за градинарство, където основното вещество е хвощът.

Хвощът не е единственото растение, от което можете да приготвите отвара. Известни са и отвари и каши от коприва, глухарче, вратига, бял равнец, чесън, лук и различни билки. Използват се предимно за предотвратяване на проблеми, по-рядко за лечение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Най-добрият тор за доматите през юли е този

Лунен календар за юли 2024 - ето какво трябва да направи всеки градинар

Защо доматите ТРЯБВА да се торят с борна киселина?

Билките, които ще прогонят всички вредители от градината ви

Поливане на черешите през лятото - ето как е правилно да се прави

Защо листата на хортензията пожълтяват? Действайте бързо или ще спрат да цъфтят

Ето как да засадите горски гъби в собствената си градина – този начин няма грешка!

Бяло покритие по пръстта в саксията. Как да го преборите ефективно?

Защо да не забравяме за лятната резитба на овошките?

Торене на краставиците с мая - ето как го правят опитните градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com