Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този чай ще върне живота на орхидеята ви, ще цъфти като луда

16 септември 2024, 16:10 часа

Дори когато отглеждате орхидеи с голямо внимание, понякога се случва растенията да се „уморят“ и да спрат да цъфтят. Това е особено изразено при горещо или студено време. Но не се притеснявайте, има невероятно прост, но ефективен начин да върнете здравето на вашите любими цветя бързо, a трикът е да използвате зелен чай.

Вижте още: Сега е идеалният момент за засаждане на зимни рози

Не е шега, когато се каже, че орхидеите предпочитат чая пред водата, защото той съдържа висока концентрация на танинова киселина, която се среща и в природата, в тропическата среда на орхидеите, и която това цвете обожава.

Много е важно да се отбележи, че чаят съдържа азот, фосфор, магнезий и калций, които са много важни за развитието и растежа на орхидеите.

Как се приготвя зелен чай?

Най-добре е да използвате насипен чай, но ако нямате други възможности, можете да използвате и чай от филтърни торбички.

Сварете зеления чай по обичайния начин – сложете едно филтърно пакетче в два децилитра вряща вода или една супена лъжица зелен чай на едро, след което оставете да престои десет минути.

След това извадете пакетчето чай или прецедете чая, ако сте използвали такъв от магазин за здравословни храни, след което го оставете да изстине.

Поливайте орхидеята с две супени лъжици студен чай на ден в продължение на пет последователни дни, след което направете почивка за поливане на растението с тази течност за два дни.

Ако отглеждате орхидеи правилно, с тази "вълшебна отвара" вашите стайни красавици със сигурност ще цъфтят отново.

Вижте още: Собственичка на цветарски магазин: Добавете тази съставка към водата и стайните цветя ще цъфтят през цялата година

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес