Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са най-добрите съседи на доматите в градината

22 април 2024, 09:45 часа

Правилно избраните съседи за домати могат не само да ви спестят място в градината, но и да доведат до взаимна полза за всички култури. Пълният списък с най-добрите съседи на тази градинска култура включва босилек, моркови, лук, краставици, маруля, спанак, чесън, невен, магданоз, мента.

 

Най-добрите съседи за доматите

 

Босилекът е не само популярна билка, но и чудесен съсед на коментираната култура. Неговият аромат отблъсква вредители като листни въшки и белокрилки, защитавайки доматените храсти. В допълнение, босилекът подобрява вкуса и аромата на доматените плодове.

 

Морковите и доматите са отлични съседи, които не се конкурират за ресурси. Морковите предпочитат долните слоеве на почвата, докато доматите развиват коренова система по-близо до повърхността. Това съвместно съществуване позволява и на двете култури да използват ефективно хранителни вещества и влага.

 

Лукът и чесънът са естествени репеленти, които отблъскват много вредители по доматите, включително паякообразни акари и колорадски бръмбари. Отглеждането им заедно помага за защитата на доматените храсти и намалява риска от заболявания.

 

Краставиците и доматите са добри съседи, които могат да донесат взаимна полза. Краставиците създават допълнителна сянка, която предпазва доматите от жаркото слънце, а доматите от своя страна служат като опора за катерещите се лози на другия зеенчук.

 

Марулята, както и спанакът са бързорастящи култури, които могат да се засаждат между доматените насаждения. Те ефективно запълват свободното пространство и не се конкурират с доматите за ресурси. Освен това марулята и спанакът осигуряват допълнителна сянка на почвата, задържат влагата и предотвратяват растежа на плевелите.

 

Невенът е друг идеален съсед за това растение - цветовете му не само украсяват градинските легла, но и отблъскват вредителите. Тяхната специфична миризма отблъсква нематоди, белокрилки и други насекоми, защитавайки доматените храсти.

 

Магданозът привлича полезни насекоми като калинки, които са естествени врагове на вредителите по доматите. Отглеждането на магданоз и домати заедно насърчава биологичната защита и намалява риска от увреждане на растенията.

 

Ментата е друг идеален съсед - тази ароматна билка отблъсква вредители като мравки и листни въшки, защитавайки доматените растения. В допълнение, ментата подобрява вкуса и аромата на доматените плодове.

 

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес