Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това красиво цвете не обича честото поливане - всеки трябва да го има в градината си

20 юни 2024, 08:20 часа
Реклама

Лилейникът е цвете, което радва с невероятна красота. Цъфти дълго и обилно и не изисква специално внимание. Въпреки това е необходимо да се знаят някои от неговите характеристики.

Цветето, което всеки градинар трябва да има в градината си

Основната характеристика на лилейника, която трябва да привлече вниманието дори на най-мързеливите градинари, е, че не обича честото и обилно поливане. Факт е, че има много мощни корени, които поемат влага на дълбочина 30–40 сантиметра. По-добре е лилейникът да се полива вечер директно под корена и за предпочитане с вода, която е престояла 2-3 дни, което ще я направи по-мека.

Най-непретенциозното цвете, което всеки трябва да има в градината си

Цъфтежък на лилейника през следващата година в много случаи зависи от качеството на резитбата, извършена през текущата година. Например, цветята трябва да бъдат отрязани веднага след увяхването. През лятото също е необходимо да се подрязват съхнещите листа - точно до основата.

Различните сортове лилейници понасят зимата по различен начин. Ето защо, за да сте сигурни, че цветето ви ще се появи и през следващата година, препоръчително е да мулчирате добре растенията, а в по-студените райони можете дори да изградите убежища, например от компост или слама.

За съжаление лилейниците не са имунизирани срещу болести. Най-често те са  обект на кореново гниене, което причинява пожълтяване на листата и леко излизане на коренището от земята. Тази напаст може да бъде преодоляна с помощта на калиев перманганат и фунгициди.

Засаждане на лилейник

Растенията се засаждат от пролетта до есента - времето за засаждане зависи от вашия климат. Ако зимата настъпи рано и бързо във вашия район, това означава, че цветето, засадено през есента, може да няма време да се вкорени преди замръзване и ще умре, защото средно растението се нуждае от месец, за да се вкорени. Но ако изберете градински сортове с ранен или среден период на цъфтеж, тогава дори в географски ширини, далеч от юг, вашите лилейници ще имат време да се подготвят за зимата в градината. В допълнение, мулчирането на лехите може да ги предпази от студ и замръзване.

Цветарите с опит вярват, че най-доброто време за засаждане на лилейници в средната зона е май или август. Също така е по-добре да разделите и презасадите лилейниците през пролетта или август.

Преди да засадите лилейник, предварително закупеният посадъчен материал трябва да се накисне във вода или силно разреден минерален тор няколко часа преди засаждането в земята, така че корените да набъбнат и да оживеят. Тогава веднага ще видите кои корени трябва да бъдат внимателно отстранени. Подрежете останалите корени до 20-30 сантиметра дължина.

Изкопайте отделна дупка с дълбочина до 30 см за всеки храст или разделяне и не забравяйте, че засаждате лилейници за дълго време и храстът, който е нараснал с времето до 50-70 см в диаметър, трябва да има достатъчно място за растеж и развитие. Изсипете смес от пясък, торф и хумус във всяка дупка, добавете пепел със суперфосфат или калиево-фосфорен тор, сложете корените в дупката, разпределете ги върху могилата, така че да не останат празнини под корените, запълнете дупката с почва, но не напълно.

След това, като държите растението с една ръка, изцедете добре почвата около него, полейте го обилно, като напълните дупката до ръба с вода (ако водата се абсорбира бързо, това означава, че не сте уплътнили добре почвата, така че добавете суха почва отгоре и я притиснете отново) и едва сега изсипете почва до краищата на дупката. Много е важно кореновата шийка на лилейника да е на дълбочина не повече от 2-3 см, в противен случай е вероятно забавяне на растежа и риск от гниене на растенията. Ако сте направили всичко правилно, тогава влагата, получена по време на засаждането, трябва да е достатъчна, за да може растението да се вкорени.

Цветето, което всеки трябва да има в градината си - благодарение на него реколтата на всичко ще е по-богата

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес