Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е подходящото време за засяване на ГРАХ

10 март 2023, 17:01 часа
Реклама

Грахът е чудесна бобова култура, която има великолепен вкус. Освен с него, впечатлява и с многобройните си хранителни вещества и ползи за здравето. Може да се добави към салати, супи или да се сервира като основно ястие. Когато го отглеждате сами - вкусът и качесвото му са несравними.

Реклама

Грахът е една от първите култури за сезона, засадена веднага щом земята може да се обработи, дори ако след това вали сняг. Научете повече за основите за засаждане на граха.

Какво трябва да знаете за граха?

Грахът е една от лесните за отглеждане култури, но периодът му на растеж е много ограничен. Важно е да засадите граха достатъчно рано през пролетта, за да може да узрее, докато времето е все още хладно. Най-доброто време за засаждане е през февруари, март или април. В по-топлите райони могат да се отглеждат и като есенна или зимна култура.

Грахът, закупен от магазина, няма нищо общо с този, който отглеждате сами. Той не остава свеж дълго след прибиране на реколтата, така че се насладете на сладкия му вкус възможно най-скоро, след като сте имали успешна реколта.

7 селски трика да засадите грах, за да имате отлична реколта

Видове грах:

- Сладък грах - градински грах или английски грах (Pisum sativum ssp. sativum), има неядливи шушулки, от които се вземат семената.

- Снежен грах (P. sativum var. macrocarpon) - дава годни за консумация плоски шушулки без конци, съдържащи малки грахчета.

- Грах (P. sativum var. macrocarpon ser. cv.) произвежда дебели, годни за консумация шушулки, съдържащи голям/пълноразмерен грах.

Засаждане

Първа стъпка към засаждане на граха е избирането на подходящо място. Трябва да е слънчево и почвата да е добре дренираща. Въпреки че грахът може да расте на частична сянка, той няма да бъде толкова сладък и с добра реколта, ако не е изцяло на слънце.

Засейте граха в северната част на градината, за да не засенчва останалите растения. Почвата се подготвя още от есента, като се смесва стар оборски тор и/или компост. Почвата, както споменахме, трябва да е дренираща.

Опитните градинари знаят кой зеленчук до кой може да се сади - първата стъпка към богатата реколта

Кога да засадите граха?

Засейте семена 4 до 6 седмици преди датата на последната пролетна слана, когато почвата е хладна или когато е на желаната температура. Ако грахът бъде засаден в студена почва – 4-5 градуса, ще покълне много бавно. Ако температурата на почвата е 15 градуса, но не повече от 30 градуса – ще расте добре.

Снегът няма да нарани поникващите грахови растения, но ако първият грах не успее, бъдете готови да опитате отново. Вторият опит за засяване на грах може да се случи в края на лятото или началото на есента, приблизително 6 до 8 седмици преди първата дата на есенната слана.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес