Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торене на зелето през септември - как се прави и защо е важно

20 септември 2024, 14:28 часа

Септември е решаващ месец за бялото зеле. Правилното торене през този период може значително да повлияе на размера и качеството на зелката. Опитните градинари знаят много добре, че за да получат големи, сочни глави зеле, трябва да обърнат специално внимание на торенето на растенията през есента.

Характеристики на есенното торене на зелето

Бялото зеле е взискателна в хранително отношение култура, особено в периода на формиране на реколтата. През септември растенията се нуждаят от повишено снабдяване с хранителни вещества, за да натрупат маса и да се подготвят за съхранение.

Правилно подбраните торове ще помогнат на зелето да образува плътна глава и да повиши устойчивостта си към болести.

Зелето ще издържи до пролетта, ако направите това

Течният тор е отличен източник на хранителни вещества за зелето. Разтворът се приготвя в съотношение 1:10 ( 1 част активно вещество и 10 части вода) и се прилага в корена на растенията. Това торене обогатява почвата с азот и микроелементи, стимулирайки растежа на зелето. Алтернатива може да бъде инфузия от пилешки тор, разреден с вода в съотношение 1:20.

За балансирано торене на зелето през септември са подходящи сложни минерални торове с преобладаване на калий и фосфор. Тези елементи допринасят за образуването на здрава глава зеле и увеличават срока на годност на зелките по време на съхранение. Препоръчва се използването на специализирани смеси за зелеви култури, като се спазват инструкциите за употреба.

Калият играе ключова роля в подготовката на зелето за зимата. Подобрява вкуса на зеленчука и повишава устойчивостта му на замръзване. В почвата се добавя калиев сулфат или калиев магнезий в количество от 15-20 гр на квадратен метър. Можете да използвате и дървесна пепел, богата на калий и микроелементи.

Фосфорът е необходим за образуването на кореновата система и укрепването на имунитета на растенията. Суперфосфатът, добавен в почвата в количество от 20-30 гр на квадратен метър, ще осигури на зелето необходимото количество от този елемент. По-добре е да се прилагат фосфорни торове при разкопаване на почвата около растенията.

За пълноценно развитие зелето се нуждае и от микроелементи. Борът подобрява усвояването на калция и предотвратява напукването на кочаните. Магнезият участва във фотосинтезата и образуването на хлорофил. Комплексните торове с микроелементи или специални разтвори ще помогнат да се осигурят на растенията всичко необходимо.

Много градинари успешно използват традиционни методи за торена зеле. Запарката от коприва, богата на азот и микроелементи, стимулира растежа на растенията. Йоден разтвор (1 капка на 10 литра вода) укрепва имунитета на зелето и предпазва от болести. Тези продукти могат да се редуват с минерални торове за постигане на най-добри резултати.

Отглеждане на зеле - какво трябва да направите, за да не се напукват зелките

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес