Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торене на овошките през есента - кои са най-добрите торове

25 октомври 2024, 21:46 часа

Овощните дървета, като ябълки, круши и сливи, се нуждаят от подхранване не само през пролетта и лятото, но и през есента. Есенният тор помага на дърветата да се подготвят за зимата, укрепва корените и клоните, осигурява добра реколта през следващата година. Есенният тор също допринася за по-добро узряване и качество на плодовете.

Какви торове да изберем за овошките през есента?

Минералните торове, богати на азот, фосфор, калий и различни микроелементи, са най-ефективни за подхранване на овощни дървета. Азотът насърчава растежа на листата и клоните, фосфорът укрепва корените и цъфтежа, калият повишава устойчивостта към болести и замръзване.

Минералните торове могат да се прилагат по два начина: течни и сухи. Течните торове се разреждат във вода и се изсипват директно върху корените на дървото. Сухите торове просто се разпръскват по повърхността на земята и леко се поръсват с пръст отгоре.

Трябва ли да се мулчират овошките през есента? 

Кога и как се торят овощните дървета?

Есенното торене на овощните дръвчета е най-добре да се извършва в края на септември - началото на октомври, когато дръвчетата вече са се разлистили и са влезли в състояние на покой.

Торовете трябва да се прилагат в кръг, на около 30-50 см от ствола.

Препоръчителната норма на минерални торове за едно дърво е 50-100 гр азот, 100-150 гр фосфор и 150-200 гр калий. След торене е необходимо дръвчетата да се полеят обилно, за да се усвоят по-добре торовете.

Можете също да подхраните овощните дървета с оборски тор през есента. Но трябва да се помни, че този трябва да е отлежал най-малко три години. Оборският тор трябва да се нанесе в кръг около периметъра на ствола на дървото при изкопаване на почвата и след това да се мулчира със сено или друг мулч. За всяко дърво ще са необходими до пет килограма оборски тор.

Комплексните торове също са добър вариант. Те се продават във всеки селскостопански магазин и са предназначени за универсално или есенно торене на дървета.

След прилагане на този тор е препоръчително да мулчирате всички дървета с окосена трева или друг мулч.

През есента ябълковите и крушовите дървета могат да се поливат с разтвор от няколко тора.

Селитра - този тор е много полезен, тъй като влияе върху растежа и развитието на овощните дървета, като повишава устойчивостта им към различни болести и неприятели. За да приготвите тора, трябва да разредите 50 гр селитра в 10 литра вряща вода. Разтворът трябва да се остави да изстине и дървото да се напои в основата на ствола.

Меден сулфат - друг много полезен тор за ябълкови и крушови дървета, който предпазва от болести и неприятели, помага за унищожаване на гъбички и бактерии. За да приготвите разтвора, трябва да разредите 100 гр от веществото в 10 литра вода, след което да напръскате плодното дърво от всички страни. Но дърветата трябва да се третират само когато са без листа.

Защо трябва да варосвате овошките през есента и как да го направите правилно?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес