Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази отвара от коприва за пръскане на домати върши истински чудеса

12 май 2024, 10:11 часа

Сред причините много собственици на градинка в двора си или на парче земя да отглеждат домати за задоволяване на нуждите на домакинството си са не само вкусовите качества на домата, узрял на родна земя и под слънцето, а и стремежът за био или еко производство, по-малка употреба на пестициди и препарати. За да отгледате обаче здрави домати, важно е да се погрижите за предпазването от болести и вредители, както и за подхранването им. Как това да стане без химия? С домашно приготвени смеси, които са с естествен произход, като отвара от коприва за пръскане на домати.

Отвара от коприва за пръскане на домати – за какво се използва

Копривата е чудно растение, което не само е изключително полезно за здравето ни при консумация и може да разнообрази менюто ни, но се грижи и за здравето на различни растения като доматите, приготвена като отвара от коприва за пръскане на домати. Копривата намира приложение при грижата за доматите по няколко начина.

Правилно поливане на ДОМАТИТЕ в зеленчуковата градина: Радвайте се на изобилна реколта

  • Отвара от коприва за пръскане на домати действа като репелент срещу насекоми-вредители като листни въшки, акари и други, които застрашават реколтата ви.
  • Отвара или чай от коприва е ефективен активатор за компост, когато получената от вас отвара се използва неразредена. Доставя на растенията – в случая на доматите ви – азот, хлорофил, магнезий, сяра, желязо, калий, мед, цинк и калций, с което е ценна за подхранването, развитието и здравето им.
  • Отвара от коприва, разредена до 10% – взимате чаша от отварата и добавяте 10 чаши вода, е идеална за торене на доматите чрез поливане в корените им. Прилага се веднъж месечно по време на вегетационния период, като е полезна и за лук, зеле, краставици и тиквички.

Отвара от коприва за пръскане на домати – как се приготвя?

За да приготвите отварата са ви нужни килограм коприва и 10 литра дъждовна вода, в които да запарите копривата за ден. Това количество е за големи площи и много корени домати, тъй като се използва разредена до 10%. Имате само няколко саксии с вкусните червени изкушения? Няма проблем да намалите пропорционално, за да приготвите само толкова отвара от коприва за пръскане на домати, колкото ви е нужна. Приготвянето е лесно, ако следвате стъпките:

-          Нарежете копривата в подходящ съд – голяма кофа или варел, като внимавате да не се опарите. Използвайте специални защитни ръкавици.

-          При рязането е важно да съблюдавате да не попаднат корени или пръст в съда.

-          Залейте с дъждовна вода, която не съдържа хлор или други химикали, което я прави много по-полезна и безопасна, и оставете за престои за деня.

-          Сварете, като внимавате да не кипи отварата, преценете внимателно размера на съда, за да има място да ври.

-          Поставете съда със сварената отвара на място с възможно по-високи температури и слънчево греене за поне 2 седмици, като през 2-3 дни трябва да разбърквате добре. Не пропускайте да покриете съда, за да не се напълни с боклуци.

-          Предвидете поне 3 седмици време, ако липсва слънце или температурите са ниски.

-          Ще разберете, че чудодейната ви отвара от коприва за пръскане на домати е готова, когато спре да „бълбука“.

-          Прецедете. Използва се само водата, в която е варена и престояла копривата. Може да използвате цедка или тензух, ако искате да се справите по-лесно с тази задача.

-          Приберете в подходящ съд и защитете отварата с капак.

-          Може да съхранявате и използвате в продължение на 6 месеца, а след това изхвърлете остатъка, ако имат такъв и пригответе нова отвара. В повечето случаи тези 6 месеца са повече от достатъчни и приготвянето на нова отвара през годината не е необходимо.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес