Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съхранение на сакъзче - как да го запазим през зимата

16 октомври 2024, 10:00 часа

Сакъзчето, известно още като пеларгониум или висящо мушкато, е едно от най-обичаните цветя в българските градини и балкони. С неговите кичести цветове и разнообразие от нюанси – от нежно бяло до наситено лилаво, червено и пурпурно – то създава настроение и свежест през по-топлите месеци. За да се наслаждавате на красивото си сакъзче и следващата година, е важно да го съхраните през зимата, тъй като то е чувствително към студеното време. В тази статия ще разгледаме как да запазим растението здраво и готово за новия сезон.

Защо сакъзчето се нуждае от специална грижа през зимата?

Сакъзчето не е издръжливо на студ и при понижаване на температурите под 10 градуса, е препоръчително да се прибере на закрито. За разлика от стандартното мушкато, сакъзчето има по-сухи стъбла и бръшляновидни листа, които не изискват пулверизиране, но обичат светлината. През зимата, когато светлината е по-оскъдна и температурите падат, растението се нуждае от малко повече грижа, за да остане здраво и жизнено.

Научете на колко градуса издържа мушкатото навън - ето кога трябва да го приберете за зимата

Как да подготвим сакъзчето за презимуване?

Преди да преместите сакъзчето на закрито, почистете го от всички изсъхнали или пожълтели листа. Подрежете внимателно увредените части, като избягвате да режете стъблата твърде близо до основата, за да не причините загниване. Най-подходящо място за зимуване е светло помещение с умерена температура, като поддържането на около 10-15 градуса е идеално. Ако нямате подходяща стая, избата или по-хладен коридор също могат да свършат работа, стига да не са твърде студени.

Поливане и осветление

Сакъзчето обича пряката слънчева светлина, затова, ако е възможно, поставете го до прозорец с добра светлина. Поливането през зимата трябва да бъде умерено – в топли и слънчеви дни увеличете малко количеството вода, но в по-студени дни се ограничавайте до минимално овлажняване. Важно е почвата да се поддържа леко влажна, но не прекалено, за да се предотврати гниене на корените. Пеларгониумът не изисква пръскане на листата, така че може спокойно да пропуснете тази грижа.

Колко често се полива сакъзче

Как се размножава сакъзчето през есента?

Ако искате да увеличите броя на вашите сакъзчета, можете да ги размножите чрез резници. През есента вземете резници от главните и странични стъбла с няколко междувъзлия и листа. Извършете косо срязване под пъпка и засадете резниците в съд с парникова почва и пясък. Оставете ги да се вкоренят, като през първите няколко дни не ги поливате. След като растенията пуснат корени, пресадете ги в малки саксии с богата почвена смес и ги поливайте умерено.

Сакъзчето обикновено започва да цъфти отново към края на април или началото на май, когато температурите са достатъчно високи, за да го изнесете обратно навън. С правилна подготовка и подходящи условия на съхранение, то ще преживее студените месеци и ще ви зарадва с красиви цветове още в началото на пролетта. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес