Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще забравите за колорадския бръмбар, ако тази есен направите това

11 септември 2023, 17:30 часа

Неопитните градинари предпочитат да се борят с вредители, когато нападнат насажденията в градината им, а не след прибирането на реколтата - това е отношението им и към колорадския бръмбар. Само опитните градинари знаят, че борбата с него трябва да започне през есента. Именно по това време, когато насекомите се приготвят да зимуват, трябва да им се нанесе съкрушителен удар.

Реклама

Най-важното в борбата с градинските вредители е да не се създават благоприятни условия в градинските лехи за тяхното разпространение. Коментираният вредител не се страхува от студено време, но със сигурност не може да понася глад.

Как да се справим с колорадския бръмбар през есента?

Важно е да премахнете остатъците от върховете и всяка градинска растителност от градината. Това се отнася преди всичко за картофите и всички култури от тяхното семейство. Най-добре е да изгорите върховете им.

С този лек с оцет ще забравите за колорадския бръмбар по картофите

След това трябва да напоите лехите с 4% разтвор от пилешки тор. Консумацията на този тор е до 80 кофи на сто квадратни метра. След една седмица градината трябва да бъде изкопана.

Има и друг вариант за борба с вредителите през късната есен.

За целта прекопайте лехите и добавете обелки от лук или чесън.

Сред по-агресивните методи за борба градинарите определят поливането с воден разтвор на амоняк. След това третиране умират до 80% от цялата популация на колорадски бръмбари, зимуващи в района.

По-малко радикален метод, който ви позволява да се справите без химикали и копаене, са капаните.

За да направите това, отпадъците от картофи се изсипват върху лист от полиетилен или калай и се оставят. След като вредителите пълзят по стръвта, остава само да ги унищожите.

Възрастните бръмбари зимуват в почвата, обикновено в ниви, на дълбочина до 60 см. Понасят температури до −11 °C. През пролетта, когато почвата се затопли до 15 °C, започва масова поява на бръмбари, която продължава 30 дни. По време на формирането на храста, бръмбарите колонизират растенията. Яйцата се снасят от долната страна на листата, средната плодовитост на женските е 400-700 яйца. След 6-10 дни ларвите се появяват. Те се хранят и развиват в продължение на 15-24 дни, като се концентрират главно върху върховете на растенията, където са по-младите листа. След това отиват в почвата, за да какавидират. Скоро се появява първото поколение бръмбари (средата на юни - първата половина на август). Преди зимуване те се хранят допълнително за 2-3 седмици. При горещо и сухо време бръмбарите влизат в лятната диапауза. Бръмбарите са способни да покриват разстояния до 1,5 км.

Условията, оказва положително влияние върху развитието им, включват температура от 22-25 °C и относителна влажност на въздуха 60-85%.

Бръмбарите и ларвите увреждат листата. По-рядко се срещат повреди по стъблата, пъпките и повърхностните грудки. Особено вредни са ларвите на по-старите вредители от първо поколение - 20 индивида на растение могат да причинят неговата гибел.

Още: Засадете това до картофите и ще забравите за колорадския бръмбар

 

 

 

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес