Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само опитните градинари слагат кърпа с това до зелето през юли

16 юли 2024, 10:29 часа

Вредителите атакуват зелето от първите дни на засаждане на разсада в открита земя. През първите седмици обикновената пепел и тютюневият прах активно помагат в борбата с паразитите - използват за поръсване на насажденията. През втората половина на юли обаче зелето започва да образува глави и през този период е по-добре да се използват други средства за защита.

Отглеждане на зеле - какво да направите, за да не се напукват зелките

При поръсване с тютюнев прах и пепел те попадат върху главата на зелето. Това не се отразява много добре на качеството на реколтата. Ето защо в края на юли трябва да се използват други методи за борба с вредителите. Пепелта може да се използва за поливане, като за целта се приготвя специален разтвор.

Топ трик за отблъскване на вредителите по зелето

Агрономът Ирина Дмитриева споделя за доказан и ефективен метод, които ще помогне да се справите с нахлуването на кръстоцветни бълхи, зеле, листни въшки и други паразити.

Такова средство е терпентинът. Трябва да навлажнете малки парцали с него и да ги поставите до зелето. Миризмата ще обезсърчи вредните насекоми да се доближат до зелевите лехи. Агрономът отбелязва, че парцалите трябва редовно да се навлажняват в терпентин, за да е ефективен този метод. Много насекоми не понасят силни миризми. За някои видове ярките аромати могат да имат парализиращ ефект. Поради това насекомите губят възможността да се размножават.

Зелето изисква правилна грижа от градинарите, тогава ще даде богата реколта. Не забравяйте за дейностите, които трябва да предприемат през юли. 

Грижа за зелето през юли

Хълмирането е много важна процедура, помага за появата на нови корени, което е много важно за реколтата. Тази процедура е подходяща за всички разновидности, но изисква различна честота. Например, ранното бяло зеле се хълмира само веднъж на сезон, когато на растението вече са се появили 8 листа. Средно ранните и късните сортове могат да се хълмират три пъти на сезон. Интервалът между процедурите трябва да бъде около две седмици. Брюкселското зеле и карфиолът също се нуждаят от подхранване на всеки две седмици.

Поливането е ключът към добрата реколта. Зелето много обича влагата. В горещо време тази процедура се прави най-добре сутрин; при облачно време може да се направи както сутрин, така и вечер. Всяко растение изисква около 5 литра вода. По-добре е да поливате през ден, особено през юли, когато времето е горещо.

Монокалиевият фосфат и оборският тор са отлични органични добавки.

Към 10 литра вода добавете 0,5 кг оброрски тор и 0,5 супени лъжици калиев монофосфат. Едно растение се нуждае от 1,5 литра от този тор.

Пепелта работи чудесно и като тор. Трябва да разредите 1 литър пепел в 10 литра вода. На този разтвор трябва да престои предварително и след това растенията трябва да се полеят с него в корена.

Зелето е вкусна и привлекателна зеленчукова култура за охлюви и кръстоцветни бълхи. За ефективна борба с тях можете предварително да засадите близо до зелето невен, горчица, кориандър, чесън или кимион.

За пръскане срещу кръстоцветни бълхи използвайте разтвор от глухарчета. За да направите това, добавете 20 гр от изсушената и стрита на прах билка към 1 литър вода, оставете за около 12 часа. Напръскайте лехите с този разтвор - използвайте по 1 литър от тази смес на 2 кв.м. площ.

Защо градинарите режат долните листа на зелето?

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес