Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само хитрите домакини слагат дафинов лист в саксията

10 юни 2024, 14:26 часа
Реклама

Дафиновият лист се използват в много области: в готвенето, козметологията, медицината и дори градинарството. Подправката има добри антисептични свойства, освен това съдържа полезни витамини, макро- и микроелементи. Поради това дафиновите листа се използват от древни времена за борба с болести и вредители, които атакуват растенията. Неслучайно много от съвременните домакини слагат дафинови листа в саксиите.

Въпреки това, за да се развиват растенията добре, да не се разболяват и да не бъдат нападнати от вредители, трябва да се грижите добре за тях. За да направите това, трябва да знаете за характеристиките на всяко цвете, да поддържате оптимални условия, да не забравяте правилата за поливане и да прилагате хранителни вещества навреме. Но това не е всичко. Понякога си струва да обърнете внимание на триковете, които използват опитни градинари. Например, слагането на дафинов лист в саксия.

Защо се слага дафинов лист в саксиите?

Дафиновият лист може да се счита за истинска „витаминна добавка“ за растенията, тъй като има огромни ползи. Подправката съдържа много витамини, минерали и етерични масла. В резултат на това осигурява на вашите растения допълнителни хранителни вещества. Също така, на базата на дафинови листа, можете да приготвите инфузии и отвари, които се използват веднъж на всеки 30 дни.

Как се прави размножаване на дафинов лист?

Дафиновият лист има положителен ефект по отношение предотвратяването на паякообразни акари. За защита на растенията от вредители се приготвя разтвор - 50 гр сухи листа се заливат с литър гореща вода. Продуктът се настоява в продължение на 2-3 часа, филтрира се и се използва за пръскане на насажденията. Това третиране трябва да се повтори след 7-10 дни.

Друг метод, който градинарите използват в оранжерии, също ще отблъсне паякообразните акари. Дафиновите листа се запалват. Миризмата ще се разпространи из цялата оранжерия и ще отблъсне вредителя. Но това трябва да се направи, като се спазват правилата за пожарна безопасност. Освен това не трябва да влизате в оранжерията, докато димът не се разсее. Този метод е ефективен не само срещу паякообразни акари. Също така помага за борба с листни въшки и белокрилки.

Някои градинари смилат дафинови листа в кафемелачка. След това 1-2 супени лъжици прах се изсипват в почвата при засаждане на разсад. Продуктът не само ще защити засаждането от гъбични заболявания, включително черен крак, но и ще насити почвата с полезни микроелементи.

Стрит на прах дафинов лист може да се използва и като тор в градината за директно поръсваене на почвата около насажденията. 

Как се пие чай от дафинов лист за отслабване?


Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес