Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само 20 капки от това и ще берете пипера в чували

28 май 2024, 15:16 часа
Реклама

Много градинари не успяват да получат богата реколта от пипер. В някои случаи на растението липсват хранителни вещества. В други случаи ниските добиви се дължат на уязвимостта на градинската култура към вредители и болести.

Но градинарите с опит разчитат на една добавка, чието използване позволява да се постигнат няколко положителни резултата наведнъж.

Може ли да се засаждат различни сортове пипер един до друг?

Благодарение на торенето на растението с нея за него става по-лесно да „извлича“ необходимите микроелементи от почвата. Друго предимство на торенето с тази съставка е,  че храстите придобиват защита от гъбични заболявания и опасни насекоми.

Съставката, която увеличава реколтата на пипера

Съставката, която съдействю за увеличаване на добива на пипер, е аптечният йод. За да приготвите подхранващия разтвор, е необходимо да разтворите 20 капки йод в кофа с вода.

Полученият продукт трябва да се използва за поливане на растението в корена. За всеки квадратен метър градинска площ ще са ви необходими 10 литра от приготвената течност. Благодарение на това торене растението ще бъде защитено от гниене и вредители. Няма да има проблеми с цъфтежа и плододаването: ще се образуват много чушки. И всичко това се дължи на подобреното усвояване на азот на растението от почвената покривка. Освен това плодовете ще бъдат много по-вкусни.

Не трябва да пренебрегвате и употребата на други важни торове за чушки: инфузия на пепел, органични торове, разтвор с мая и др.

Торене на пипера

Препоръчително е да се прилагат торове най-малко три пъти през вегетационния период. Първото подхранване трябва да се направи 14 дни след засаждането, второто след завръзите на първите плодове, а третото преди плодовете да достигнат пълния си размер. Прекомерното торене може да доведе до прекомерен вегетативен растеж, което може да повлияе отрицателно на добивите. Ето защо е важно да се спазват правилата за употреба на торове.

На всяка опаковка производителите са описали нормите и условията за приложение на конкретния тор. Различните видове торове изискват различни методи на приложение. Азотът, фосфорът и калият са важни хранителни вещества за чушките. За да задоволите хранителните нужди на пипера, можете да използвате сложни минерални и органични торове. Органичните торове, като компост и оборски тор, трябва да се внасят в почвата преди засаждането, а минералните торове през вегетационния период. Торовете могат да се прилагат като чрез поръсване върху почвата или да се смесват с вода и да се прилагат за поливане на почвата.

Органичните торове като компост и оборски тор са популярен избор за много градинари поради техния естествен състав. Важно е обаче да се отбележи, че органичните торове могат да изгорят корените на пипера, ако не се използват правилно. Неорганичните торове, от друга страна, са на химическа основа и осигуряват бърз източник на хранителни вещества за растенията. Торове с бавно освобождаване, като брашно от рибени кости, осигуряват непрекъснато подхранване без необходимост от многократни приложения. В крайна сметка видът на избрания тор ще зависи от специфичните нужди на пипера и състава на почвата.

За да осигурите обилна реколта от пипер, е важно да приложите правилно избрания тор. Една популярна опция за торене е използването на гранулиран тор, който се прилага директно в почвата. Този вид тор е особено ефективен, когато се използва в комбинация със специална почва, което елиминира необходимостта от ранно торене. Друг вариант е да използвате запарка от ферментирали билки, разредени с вода и смесени с дървесна пепел или комплексни минерални торове. Важно е да следвате препоръчителните графици и количества на използван тор, тъй като прекомерното торене може да има отрицателни ефекти върху растежа и добива на растенията. 

Билката, която е най-добрият тор за пипера

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес