Само 2 гр от това ще накарат хортензията да цъфти по-пищно от всякога

1956
Само 2 гр от това ще накарат хортензията да цъфти по-пищно от всякога
Снимка: iStock

Трудно е да се намери градинар, който не би бил впечатлен от цъфтежа на хортензията, защото това растение може да украси дори най-незабележимата зона. Важно е обаче да разберете, че за пищен цъфтеж ще трябва да използвате определени торове, въпреки че хортензията е непретенциозна.

Пищен цъфтеж на хортензията 

Подхранването на хортензията, което ще й позволи да постигне буен цъфтеж, трябва да се извърши в началото на юли. Борната киселина би била отличен вариант, тъй като борът ви позволява да постигнете не само правилен растеж, но и активно стимулира цъфтежа. Градинарите, които са използвали този тор за хортензии, съобщават, че никога не са виждали такъв пищен цъфтеж.

Защо хортензиите не цъфтят: Основни причини
 

Разредете 2 гр борна киселина в малко количество гореща вода, след което изсипете разтвора в 10 литра вода. След това изсипете течността в съд със спрей и обилно напръскайте листата и стъблата на хортензията.

Процедурата не може да се извършва в дъжд, в противен случай желаният ефект няма да бъде постигнат. Листата на хортензия бързо абсорбират хранителни вещества, поради което в близко бъдеще ще можете да се насладите на невероятен цъфтеж.

Промяна на цвета на хортензията

Чрез умело регулиране на нивото на киселинност на почвата можете да промените цвета на съцветията. Почвата с ниска киселинност ще накара хортензията да промени цвета си в розово, по-кисела почва ще я накара да промени цвета си в синьо.

При алкални и неутрални условия - pH над 6,5 - цветовете стават розови или дори червени. При слабо киселинни условия - pH 5,5 - 6,5 - цъфтежът може да бъде в люляков цвят (т.е. смес от синьо и розово).

Алуминият е ключов фактор за цвета на това цвете. Само в кисела среда алуминиевите йони се свързват с антоцианините и образуват сини алуминиеви соли, които се абсорбират от растението. И тогава венчелистчетата на хортензия стават със същия цвят. Когато киселинността е над 6,5, растенията не могат да абсорбират алуминий и хортензията произвежда розови цветя.

Когато използвате торове за промяна на цвета на хортензиите, не забравяйте да обърнете внимание на състава на използваните торове. По-специално, колко фосфор съдържат. Факт е, че той свързва алуминиевите йони, превръщайки ги в слабо разтворими съединения. Ето защо, ако искате да получите сини съцветия, тогава трябва да има много малко фосфор в торовете. В противен случай цветовете ще бъдат розови.

Можете да промените цвета на цветята по различни начини. За да накарате хортензията да стане синя, поливайте с разтвор на"алуминиев сулфат - 30 - 40 гр на 10 литра вода. За възрастен храст използвайте най-малко 20 литра разтвор. Торът може да се прилага и в суха форма в количество от 500 гр на 1 квадратен метър площ. След процедурата почвата се напоява обилно и се мулчира с дървени стърготини, борови иглички или трева.

За да промените цвета на хортензия в синьо, трябва да я поливате с тор с ниско съдържание на фосфор и високо съдържание на калий. 

Сортовете хортензия, които могат да растат на сянка

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Най-добрият тор за доматите през юли е този

Лунен календар за юли 2024 - ето какво трябва да направи всеки градинар

Защо доматите ТРЯБВА да се торят с борна киселина?

Билките, които ще прогонят всички вредители от градината ви

Поливане на черешите през лятото - ето как е правилно да се прави

Защо листата на хортензията пожълтяват? Действайте бързо или ще спрат да цъфтят

Ето как да засадите горски гъби в собствената си градина – този начин няма грешка!

Бяло покритие по пръстта в саксията. Как да го преборите ефективно?

Защо да не забравяме за лятната резитба на овошките?

Торене на краставиците с мая - ето как го правят опитните градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com