Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С този прост трик реколтата на чесъна ще е почти 2 пъти по-богата

05 септември 2024, 13:46 часа

В някои случаи чесънът става малък, не е особено вкусен и не се съхранява добре.Но за опитните градинари едрите глави и богата реколта не са нещо невъзможно. Те разчитат на една тайна, която може да увеличи добивите на този зеленчук почти 2 пъти. Струва си веднага да се отбележи, че този продукт е подходящ както за зимно, така и за пролетно засаждане на културата.

Става въпрос за обикновена пепел. Въпреки факта, че продуктът изглежда лесен за употреба, трябва да го използвате правилно.

Торене преди засаждане на зимен чесън - ето как се прави

Как да използвате пепел за увеличаване на добива от чесън?

Най-добре е да добавите пепел при копаене: това ще обогати почвата преди засаждането. Основната задача е да се определи точното време.

Струва си да извършите процедурата 14-20 дни преди засаждането. На всеки квадратен метър площ се прилага половин чаша тор и след това се извършва копаене.

Ако по някаква причина сте пропуснали момента на торене на лехите с пепел преди засаждането, можете да добавите тази съставка по-късно. За да направите това, ще трябва да добавите пепел между редовете на културата. Този метод също ще увеличи производителността на културите.

Правила при засажсане на зимен чесън

Също така не трябва да засаждате зимен чесън в райони, където тази година е прилаган оборски тор: чесънът ще даде изобилни върхове, главите ще са дребни и ще са по-малко устойчиви на гъбични заболявания.

Трябва да изберете място за лехите с чесън, което е добре осветено и получава много слънчева светлина. В края на август - началото на септември е необходимо да изкопаете почвата на дълбочина най-малко 20 см, като предварително я наторите: за всеки квадратен метър добавете 10 кг хумус, 1 чаша креда и 2 чаши пепел, добавете 2 супени лъжици калиев сулфат и 1 с.л. суперфосфат. След това се оставя почвата се утаи след изкопаване. Ако през септември има малко валежи, тогава можете да полеете подготвената леха няколко пъти. Ако веднага засадите чесън след изкопаване, тогава скилидките чесън се озовават дълбоко в земята, когато почвата се утаи, а през пролетта времето за поникване на издънките се увеличава и добивът намалява.

Необходимо е да засадите чесън 3-4 седмици преди настъпването на стабилни студове, тогава скилидките или луковиците се вкореняват, но няма да покълнат. По правило това е края на септември - началото на октомври.

Преди засаждането посадъчният материал се закалява. За целта избраните глави се държат 2-3 седмици на хладно място (3-5 °C). За засаждане се избират само най-добрите глави чесън с големи скилидки. Избраният материал се дезинфекцира. Луковиците не изискват обработка преди засаждане - те не съдържат никакви инфекции или ларви на вредители.

Само опитните градинари правят това с почвата преди засаждане на зимен чесън

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес