Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С какво се пръска любимият чесън против ръжда

19 август 2024, 20:15 часа

Топлото и влажно време води до нежелани проблеми, свързани с гъбични заболявания. Едно от най-често срещаните заболявания, което засяга чесъна, е ръждата. Тя може бързо да се разпространи и да застраши цялата реколта, ако не бъдат взети своевременни мерки. Но какво можем да направим, когато забележим първите признаци на тази болест по нашите растения?

Какво представлява ръждата по чесъна?

Ръждата по чесъна се причинява от патогенната гъба Puccinia allii, която не само напада чесъна, но може да засегне и други култури като салати, бобови растения, ягодоплодни храсти, цветя и дори плодни дървета. Гъбата се разпространява лесно чрез вятъра, което прави заразата бърза и трудна за контролиране. Разпознаването на ръждата не е сложно - по листата на чесъна се появяват жълто-оранжеви пустули, които в последствие водят до изсъхването им.

ПРОБЛЕМИ при отглеждане на чесън в градината, за които да внимавате

Какви действия да предприемем?

Ранно откриване и реакция

Ако ръждата се появи в началото на сезона, е важно да реагираме незабавно. Ако не се вземат мерки навреме, заразата може да доведе до значителни загуби на реколта, тъй като засегнатите луковици няма да получат необходимите хранителни вещества и ще останат малки и с ниско качество. Първото нещо, което трябва да направите, е да изрежете напълно заразените листа, за да спрете разпространението на болестта.

чесън

Пръскане с бордолезов разтвор

След като сте отстранили болните листа, следващата стъпка е пръскането на чесъна с бордолезов разтвор. Това средство е ефективно срещу гъбични инфекции и ще помогне да се предотврати по-нататъшното разпространение на ръждата. Важно е да се извърши това пръскане в ранен етап, за да се защитят растенията преди болестта да е причинила необратими щети.

Проблеми при отглеждане на чесън: Ето за какво да внимавате

Подхранване на растенията

След обработката с бордолезов разтвор е препоръчително да се подхранят растенията с комплексен листен тор, съдържащ азот и микроелементи в хелатна форма. Това ще помогне на чесъна да преодолее стреса, причинен от заболяването, и ще подпомогне развитието на здрави и качествени луковици.

Премахване на напълно засегнати растения

Ако има растения, които са напълно изсъхнали в резултат на заболяването, те трябва да бъдат премахнати от лехите. Това ще предотврати разпространението на ръждата към здравите растения и ще защити останалата част от реколтата.

Ръждата по чесъна е сериозен проблем, който изисква незабавни и целенасочени действия. С ранното разпознаване на болестта и прилагането на подходящи мерки, като изрязване на заразените листа, пръскане с бордолезов разтвор и подхранване с листен тор, градинарите могат да защитят своите растения и да се радват на здрава и богата реколта. Важно е да бъдем внимателни и да реагираме навреме, за да предотвратим сериозни загуби и да запазим удоволствието от отглеждането на любимия чесън.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес