Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рецептата за големи и сладки къпини

10 октомври 2023, 13:22 часа

Къпините са вкусни и полезни, но за да имате обилни и големи плодове, трябва да знаете как да ги подрежете правилно. Следвайте нашите инструкции, за да подготвите храстите ви и да се наслаждавате на изобилие от вкусни и сочни къпини.

Защо се режат къпините?

Къпините плододават през втората година след пускането на издънките. Така че, ако оставите вече плододаващи клонки, те ще изтощават храста и ще забавят растежа на новите клонки. Също така, без подрязване, храстът може да се превърне в бодлив лес, което затруднява брането на плодовете.

Какви са ползите за здравето от къпините

Кога и как да режете къпините?

Подрязването на къпините се извършва в два основни периода: напролет и след сезона на плододаване.

Пролетно подрязване (санитарна резитба): През пролетта, преди да започне растежът на новите клони, трябва да извършите санитарна резитба. Това включва премахването на замръзнали, счупени и сухи клони. Основната цел е да се справите с тези проблеми преди новите клони да се появят. Този период обикновено е през края на зимата или началото на пролетта.

Подрязване след сезона на плододаване (формиращо подрязване): След като къпините дадат плодове, извършете формиращо подрязване. Този процес трябва да започне след сезона на плододаване и да бъде завършен преди студовете да станат стабилни. Оптималният период за повечето региони е от края на август до края на октомври.

Съвети при засаждане на КЪПИНИ: Опитните градинари споделят

При формиращото подрязване, първо отрежете ненужните клони. След това премахнете плодните издънки, които са изсъхнали или не са имали време да узреят. Ако клоните са дебели и дълги, можете да ги скъсите наполовина преди да ги отрежете до корена.

След като сте премахнали всички плодни издънки, проверете храста за млади растежи, които са малко вероятно да оцелеят след зимата, и ги отрежете. Оставете само силните и дебели издънки, тъй като през следващата година плодовете ще се образуват върху тях. Общо взето, оставете не повече от 8 стъбла на храст, за да осигурите оптималното им развитие и висококачествено плододаване.

Кой не трябва да яде къпини?

След като сте завършили с подрязването, третирайте храста срещу заболявания. Можете да използвате еднопроцентен Бордолезов разтвор, меден сулфат (разтворен във вода) или специални препарати. Обработете стъблата и листата от къпините, както и почвата около храстите.

След като сте изпълнили тези стъпки, вие ще имате здрави и плододаващи къпини с големи и сочни плодове. Подрежете ги правилно и се наслаждавайте на богатата им реколта. Не забравяйте да изхвърляте всички отрязани клони и да ги унищожавате, за да предотвратите разпространението на болести и вредители.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес