Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Размножаването на драцената е лесно - ето как се прави!

01 април 2024, 14:44 часа

Драцената е красиво растение, което много прилича на палма. Мнозина обичат да го имат в офиса си или просто в хола – но проблемът е, че е доста високо. Какво да правите, ако любимата ви „палма“ опре в тавана? Дали да купувате ново растение или да размножите и подмладите старото? На пръв поглед размножаването на драцените е сложно и трудно – но, всъщност, е изненадващо лесно.

Най-удачното време за размножаването им е пролетният сезон (март-април). Но може да ги размножавате също и в летния период, есента и даже през зимата - просто тогава процесът на вкореняване е по-дълъг.

Връхни резници

Върхът (короната) на стъблото заедно със сноп листа отрязвате с остър нож така, че резникът да е дълъг 10-15 см. Срезът може да е хоризонтален или наклонен - ​​за драцените това е без особено значение. Важно е да бъде гладък, стъблото да няма изпъкнали кори и да не е смачкано при рязането. Иначе то ще загние по-бързо, отколкото ще се вкорени.

Основата на резника трябва да бъде почистена от листата преди вкореняването.

Пожълтяват ли листата на драцената? Ето какъв е проблема

Вкореняване

Самото вкореняване може да се извърши във вода, инертни материали – перлит, вермикулит, пясък, също в хидрогел, в специални почви за палми и кактуси.

Когато вкоренявате във вода, уверете се, че температурата й е стайна. Щом помътнее, я сменяйте – обикновено 1-2 пъти в седмицата. За да не се разваля бързо, добавете в нея активен въглен (няма нужда да смилате таблетката). За да ускорите вкореняването, можете да добавите течен ускорител - така корени се появяват около седмица до седмица и половина по-рано.

При вкореняване на резници в различни инертни материали – вермикулит, перлит, пясък, в хидрогел или почва, се прилагат както праховидни, така и течни ускорители.

Резникът може да загние както във вода, така и във всеки субстрат. Загниването е особено често при вкореняване в почва - микроорганизмите в нея изяждат органичните й съставки и разрушават тъканта на резника. Почва, която е дълго време влажна, загнива по-бързо. Но пък тя не бива и да съхне, защото тъканите на резниците, където се формират корените, както и самите фини, наскоро образувани коренчета, ще изсъхнат.

В инертните субстрати няма почвени микроорганизми, но и там прекаленото поливане е нежелателно.

Най-добре се вкореняват резници при въздушна и субстратна температура +20... +22°C в мини-оранжерия (под прозрачно фолио, стъкло, пластмаса). Минимум 3-5 пъти на ден е необходимо листата да се пръскат с отстояла вода със стайна температура, а веднъж седмично с торов разтвор за палми – причината е, че докато все още растението си няма корени, се храни през листата. За да премахвате излишната въздушна влага, резниците се проветряват сутрин и вечер за 15-20 минути чрез сваляне на покритието.

Драцена у дома: Най-добрите грижи за здрав растеж

Стъблени резници

Понякога обаче се случва така, че короната на драцената е вече мъртва - изсъхнала или изгнила. Тогава може да размножите растението от стъблени резници. За целта живо - еластично, нормално оцветено, не меко стъбло се реже на парчета с дължина 5-20 см.

Вкореняването се извършва в почва или в инертни субстрати на два варианта: вертикално и хоризонтално.

При вертикално вкореняване долната част на резника се потапя на 2-3 см във влажен субстрат. Ако е в почва, не забравяйте да насипете слой пясък 5-7 см. Тогава резникът се вкоренява в пясъка, след време корените проникват в плодородната почва - и няма нужда незабавно да пресаждате резниците в земята.

При хоризонтално вкореняване резниците се слагат върху влажния субстрат и само се притискат леко. Краищата им не е задължително да са покрити. Те се вкореняват добре в мини-оранжерия при въздушна и почвена температура +20... +24°C.

 

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес