Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пръскане на овошките през октомври - как е правилно да се прави

15 октомври 2024, 15:59 часа

Октомври е времето, когато овошките се подготвят за зимата и се нуждаят от специални грижи. Една от важните мерки е третирането на дърветата срещу вредители, които могат да им причинят сериозни щети.

Защо трябва да третирате дърветата през октомври?

През октомври все още има листа по дърветата, под които могат да се скрият яйца, ларви и възрастни вредители. Ако не бъдат унищожени, те ще презимуват по дърветата и ще продължат разрушителната си дейност през следващата година. Третирането на дървета през октомври помага да се предотврати развитието на болести, причинени от гъбички и бактерии, които също могат да презимуват в клоните и кората.

Тънкостите при варосване на овошки, които всеки градинар трябва да знае

В допълнение, третирането на дърветата помага да се лекуват и укрепнат преди настъпването на зимните студове.

Какви препарати да използвате за третиране на дървета през есента?

За третиране на дървета през октомври можете да използвате различни препарати, които са разделени на химически и биологични.

Химикалите са по-ефективни, но могат да окажат отрицателно въздействие върху околната среда и полезните насекоми. Биологичните лекарства са по-безопасни, но изискват по-честа употреба и не винаги се справят с тежки зарази.

Химикалите включват следното. Медният сулфат е универсално средство, което убива гъбички, бактерии и някои вредители. Разтваря се във вода и се пръска върху дърветата, след като листата паднат. Железният сулфат е лекарство, което ефективно се бори с гъбични заболявания като краста, монилиоза и ръжда. Освен това се разтваря във вода и се пръска върху дърветата, след като листата им паднат.

Към химическите препарати спадат и инсекциди, който унищожава повечето видове насекоми вредители, като акари, щитоносни, щитоносни и листни въшки. Разреждат се във вода и сапун и се пръска по дърветата преди листата да паднат.

Сред биологичните лекарства могат да се разграничат препарати със съдържание на живи бактерии, които причиняват заболяване на гъсеници, червеи и други ларвни форми на вредители. Разтварят се във вода и се пръска по дърветата преди листата да паднат.

Някои от биологичните препарати съдържат вещество, което парализира нервната система на насекомите. Разреждат се във вода и се пръска по дърветата преди листата да паднат. 

Как правилно да третираме дървета?

За да бъде лечението на дърветата ефективно, трябва да се спазват следните правила:

  • Изберете лекарства според вида и степента на заразяване на дърветата.
  • Спазвайте дозировката и времето на употреба на лекарствата, посочени в инструкциите.
  • Третирайте дърветата при температури не по-ниски от +5°C и не по-високи от +25°C, без вятър и дъжд.
  • Третирайте не само короната, но и ствола и кореновата зона на дърветата.
  • Използвайте защитно облекло, ръкавици и очила при работа с лекарства.
  • Не яжте плодове от третирани дървета в продължение на 30 дни след третирането им с препарати.

Овошките и цветята, които никога НЕ трябва да се подрязват през есента

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес