Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прищиване на доматите през юли - ето как се прави

12 юли 2024, 12:19 часа

През юли, освен торене, плевене и поливане, доматите се нуждаят и от прищиване. По това време започва плододаването, появяват се яйчниците, но растенията продължават да растат активно. Опитните градинари споделят как е правилно да се извършва резитба на доматите.

Защо е необходимо да се извършва прищипване на доматите?

Това е една проста, но задължителна процедура ще помогне на градинарите да съберат добра реколта. Подрязването ви позволява да оформите храсти и като премахнете излишните издънки и листа. Благодарение на това храстът ще насочи енергията си към развитие на плодове, а не към върхове.

Най-добрите торове против мана по доматите

Необходимо е да се отрежат страничните издънки. Така наречените пасинки цъфтят бързо, но в същото време храстът става твърде гъст, което се отразява на добива. Заедно с тях се премахват и листата, намиращи се под първата плодна чепка. След резитбата трябва да останат два-три листа под и над плодната чепка. Те са необходими за развитието на плодовете. Също така трябва да запомните, че можете да премахнете не повече от три листа наведнъж, тъй като всяко подрязване се счита за стрес за растенията.

В края на юли трябва да се прищипят основните леторасти над последния цветна чепка. Обикновено се оставят 2 листа над четвъртата или петата чепка и стъблото се прищипва, тъй като по-нататъшното цъфтене няма да даде резултат. Плодовете все още нямат време да узреят.

В средата на лятото долните листа на доматите започват да пожълтяват - те трябва да бъдат отстранени. Отстранете всички листа, разположени под първата четка. Тъй като четките, разположени отгоре, узряват, листата под тях също трябва да бъдат отстранени. Оранжерийните домати обикновено се засаждат доста гъсто, така че през юли има нужда от разреждане на насажденията. Препоръчително е да отрежете листата, които са твърде големи, тъй като прекомерното удебеляване допринася за разпространението на мана.

Почвата под храстите трябва редовно да се разкопава, така че на повърхността да не се образува кора. Можете да мулчирате домати със слама, това ще помогне да се предпазят корените от температурни промени и да се запази влагата в земята. 

През юли доматите цъфтят и се появяват първите плодове, така че растенията се нуждаят от добро поливане. Трябва да поливате храстите обилно, но не често. Оранжерийните домати се поливат веднъж на всеки 5-6 дни като използваното количество вода е 5-7 литра на растение. Водата трябва да се излива стриктно в корена, без да попада върху стъблото и листата, за да не провокира развитието на мана. При поливане на култури, отглеждани на открито, трябва да се вземат предвид метеорологичните условия и количеството на валежите. 

1 литър на корен - доматите ще растат месести и сладки

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес