Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прибиране на реколтата от зимен лук - ето какво трябва да направи всеки градинар

02 август 2024, 15:12 часа

Обикновено зимният лук се прибира през първата половина на август. Но трябва да се подготвите за този процес предварително, така че лукът да не презрее и да започне да гние в земята точно преди да го извадите. Ето няколко трика, които ще ви помогнат да подготвите голяма реколта. 

Основните признаци, които издават, че е време за прибиране на лука

Можете сами да изчислите най-доброто време за прибиране на лук: реколтата узрява за около 70-80 дни от момента на засаждането. Не само това има значение, но и времето. Например, ако лятото е сухо, тогава можете да започнете да прибирате реколтата много по-рано. Но ако вали силно, тогава трябва да изчакате - приберете реколтата една седмица по-късно.

Направете това веднага след прибиране на лука - реколтата ще издържи до пролетта 

Ето четири основни признака, че е време да изкопаете лука:

  • листата започват да пожълтяват;
  • перата от лук падат на земята;
  • шийката на лука вече е изсъхнала;
  • част от обвивката изсъхва и се отлепва.

Няма нужда да отлагате прибирането на реколтата. Имайте предвид, че ако извадите лука твърде късно, той ще започне да гние и няма да можете да го съхранявате много дълго.

Узряването на лука може да се ускори - и това е доста лесно да се направи. Например, можете да спрете да поливате лука си или да го покриете с найлон в случай на дъжд. Но ако лукът е засаден твърде дълбоко, тогава отстранете горния слой на почвата, докато видите люспата.

Много важно правило е да не поливате лука 2-3 седмици преди прибиране на реколтата, в противен случай ще пусне нови корени. И 5 дни преди прибиране на планираната реколта, луковиците трябва да бъдат наполовина извадени от почвата.

Ако луковиците се издърпват лесно, можете да ги издърпате с ръце, но това обикновено не се препоръчва. Имайте предвид, че ако върховете се отделят или са повредени, тогава лукът бързо ще изгние. Можете да изкопаете лука с лопата, но рискувате да го нарежете и повредите. Ето защо много градинари използват вили за тази задача.

Как правилно да изсушите лука

Разтърсете изкопания лук, за да се отдели почвата от него, но не удряйте луковиците една в друга или в земята - това може да повреди луковиците и след това те бързо да изгният.

Не подрязвайте перата на лука веднага. По-добре е да направите това, когато изсъхне. За една седмица трябва да съхранявате реколтата в стая с добра вентилация - на балкона или тавана.

Торене на лука с пепел - трябва ли да се прави

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес