Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При засаждане на зимен чесън сложете това в почвата, за да е богата реколтата му

30 септември 2024, 11:24 часа

Правилно подготвената почва е ключът към успешна реколта от зимен чесън. Но какви са тайните съставки, които трябва да добавите към почвата, за да постигнете този резултат? 

Торене на почвата при засаждане на чесън

Преди да вземете лопата и тор, опитни градинари препоръчват провеждане на тест за киселинността на почвата. Чесънът предпочита слабо кисели или неутрални почви с pH 6,5-7,0. Ако почвата е твърде кисела, трябва да се варува 2-3 седмици преди засаждането.

Органичните торове осигуряват основата на храненето на чесъна. Хумусът или компостът, добавен към почвата при подготовката на лехите, ще осигури на растенията необходимите хранителни вещества през целия период на растеж. За 1 кв.м. площ се препоръчва да добавите 4-5 kg ​​органична материя.

Къде да засадите зимен чесън - това е идеалното място

Дървесната пепел ви позволява да обогатите почвата с калий, фосфор и микроелементи. Тя не само подобрява структурата на почвата, но и предпазва чесъна от болести. За 1 кв.м. площ е достатъчно да добавите 100-150 гр пепел.

Чесънът не обича застояла вода, така че на тежки глинести почви се препоръчва добавянето на пясък. Това ще подобри дренажа и ще предотврати гниенето на луковиците по време на зимуването. За 1 кв. м. площ можете да добавите 1-2 кофи пясък.

Фосфорните торове насърчават развитието на мощна коренова система, което е особено важно за зимния чесън. Суперфосфатът се добавя в количество от 20-30 гр на 1 квадратен метър площ.

Калият помага на чесъна да образува големи глави, устойчиви на съхранение. Добавя се калиев сулфат в количество от 15-20 гр на 1 квадратен метър.

През есента чесънът не се нуждае от много азот. Излишъкът от азотни торове може да доведе до прекомерен растеж на зелена маса и намалена устойчивост на замръзване. Ако почвата е бедна, можете да добавите малко урея (10-15 гр на 1 кв. М).

Борът, манганът, медта и цинкът играят важна роля в развитието на чесъна. Могат да се прилагат под формата на комплексни микроторове, като се следват указанията на опаковката.

Някои градинари добавят инфузия от люспи от лук или алое в дупките при засаждане на чесън. Тези естествени стимуланти помагат на скилидките да се вкоренят по-бързо и повишават устойчивостта им към болести.

Засяването на зелен тор (синап, фацелия, фий) един месец преди засаждането на чесън спомага за обогатяване на почвата с органични вещества и подобрява нейната структура. Преди засаждането на чесън в почвата се внася зелен тор.

Въпреки че мулчът не се нанася директно върху почвата, той играе важна роля в защитата на растенията чесън. След засаждането лехата може да се мулчира с торф, хумус или компост със слой от 2-3 см. Това ще предпази скилидките от замръзване и ще осигури допълнителни хранителни вещества.

Тънкости при засаждане на зимен чесън и лук - къде, кога и как с прави

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес