Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

През септември засадете това след краставиците

03 септември 2024, 21:54 часа

Краставиците силно изтощават почвата, така че е препоръчително да засадите зелен тор след тях. 

Какво е най-добре да засадите след краставици

За да възстановите почвата след краставици, най-добре е да засадите маслодайна ряпа. Това растение не само ще попълни дефицита на азот, но и ще подобри състоянието на почвата. На квадратен метър почва са необходими 30-40 грама семена от маслодайна ряпа. Равномерно разпределете семената и разрохкайте почвата с гребло. След около 3 дни посевите ще поникнат. След месец и половина листата ще трябва да се окосят, накълцат и да се оставят върху почвата.

Краставиците ще останат хрупкави и свежи до Нова година, ако направите това

Ползите от зеления тор

Растенията, засадени като зелен тор, не изискват специални грижи и отглеждането им е лесно. Те са много по-евтини и по-здравословни от закупените химикали и ефективно подобряват качеството на почвата в градинските лехи, а именно:

  • разхлабват и подобряват въздухообмена;
  • насищат с полезни вещества, които почвата е дала на култивираните растения през летния сезон;
  • предпазват от ниски температури през зимата;
  • предотвратяват разпространението на болести;
  • намаляват броя на плевелите.

Ако засадите зелен тор през есента, след прибиране на реколтата, тогава през пролетта почвата ще бъде готова за засаждане на градински култури.

През есента зелените торове се засаждат веднага след прибиране на реколтата. Растенията ще поникнат и ще останат на земята до пролетта, а някои от тях може да се окосят след поникването (напр. маслодайната ряпа). Стъблата и корените на растенията, покриващи лехите, ще ги предпазят от замръзване и с настъпването на размразяването на почвата те ще станат основата на плодородния слой в началото на новия цикъл на сеитба. Вторият вариант за засаждане е през ноември, след края на летния сезон. В този случай зелените торове ще поникнат през пролетта. Преди цъфтежа те се косят и се вкопават в почвата. Зеленият тор расте бързо. Можете да имате време да ги засеете два пъти, ако го направите веднага след прибиране на реколтата.

Най-популярният зелен тор е овесът. Насища почвата с калий и фосфор и се превръща в източник на ценни органични вещества. В комбинация с бобови растения осигурява необходимото количество азот. Благодарение на мощната си коренова система овесът ефективно разрохква дори глинести почви. Тази зърнена култура ефективно потиска кореновото гниене и има бактерициден ефект върху почвата. По време на засаждането семената се засаждат на дълбочина не повече от 4 см. Те се разпръскват или се подреждат в редове.

Как да възстановите почвата след прибиране на реколтата от краставици?

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес