Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поръсете това около лука и съседите ще ви завидят на реколтата

30 май 2024, 15:38 часа
Реклама

Лукът е един от най-популярните зеленчуци, защото го използваме за почти всяко ястие. Нищо чудно, че толкова много хора решават да го засадят в градината. Искате да удвоите реколтата си? Трябва ви само едно нещо, което обикновено изхвърляте в кошчето.

Този зеленчук има малко изисквания към почвата и е наистина лесен за отглеждане. Как да се грижите за него и да го торите, за да имате наистина изобилна реколта? Разберете малко по-долу!

Как да отглеждате лук?

Още: Ще се отървете от плевелите за нула време с този бабин трик

Лукът е един от най-старите култивирани зеленчуци. Първите споменавания на лука датират от преди 5000 години. Първоначално се отглежда само в Централна Азия, но скоро се разпространява по целия свят. Лукът е ценен заради необичайния си сладък и пикантен вкус, както и заради многобройните си здравословни свойства. Богат е на множество витамини, като А, Е, С, флавоноиди и ензими, които ускоряват метаболизма.

На първо място - засадете го на топло, сухо и слънчево място. Осигурете му плодородна, пропусклива и хумусна почва с алкално pH. Колко често да поливате лука? Всичко зависи от условията навън. По време на суша трябва да се полива всеки ден с малко количество вода. През останалите дни правете това поне два пъти седмично.

Поръсете с бананова кора лука и реколтата ще бъде изобилна както никога досега

Още: Къртиците една по една ще изскочат от градината, просто засадете ТОВА

Въпреки че лукът е наистина лесен за отглеждане, той изисква редовно торене. Зеленчукът вирее най-добре на почви, подхранени с пресен или гранулиран оборски тор. Ако нямате достъп до този вид компост, пригответе домашен балсам за лук, който ще ускори растежа на зеленчука.

Трябва ви само едно нещо – бананова кора. Нарежете я на ситно и я изсушете на слънце или във фурна. Обелките трябва да са сухи. Поставете приготвения тор директно върху лука и го смесете с почвата. След няколко дни кората ще започне да освобождава своите хранителни свойства в почвата, подхранвайки лука в процеса.

Банановите кори могат да бъдат заменени с яйчени черупки, които обикновено също се оказват в боклука. Те са богати на калций, който идеално подхранва лука. Как да си приготвите тор от яйчени черупки? Почистете и подсушете черупките, след което ги смелете на прах. Поръсете готовия тор директно върху лехата и го смесете с почвата. Реколтата ще бъде невероятна!

Каква е разликата между червен и жълт лук

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес