Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поръсете мравуняка с това и ще забравите за мравките

25 юли 2024, 16:51 часа

Ако имате мравуняк във вашия имот, има начин да разрешите проблема. Този проблем трябва да бъде решен незабавно, в противен случай насекомите ще превземат вашата градина или дом.

Кои методи могат да бъдат полезни в борб с мравките?

Сода на прах - предимството на содата пред другите методи е, че няма да навреди на почвата. Содата е абсолютно безопасна както за вас, така и за района. Но тя е в състояние да прогони мравки.

От мравките няма да остане и следа, ако използвате този разтвор

Просто трябва щедро да поръсите самия мравуняк със сода и също така да покриете периметъра на района със слой прах. Между другото, когато обработвате мравуняка, можете също да добавите фино смляна сол, за да увеличите ефективността на содата.

Мравунякът може да се поръси и с черен пипер. Много градинари признават, че този метод е един от най-ефективните. Трябва да вземете достатъчно количество черен пипер и да обработите периметъра на зоната, нападната от мравки. Ако е възможно, трябва да поръсите и разстоянието между редовете. Методът е подходящ само ако мравунякът се намира извън градината.

Мравките реагират остро на различни миризми. Ето защо можете редовно да поставяте следните ароматни носители около техните укрития: листа от анасон, дървени стърготини, смесени с настърган чесън. Традиционно на открити места мравките се отблъскват от миризмата на магданоз, пелин, чесън, листа от домати, смляна канела, терпентин, въглен, растително масло, пепел от тютюн, бъз, дива мента и други силни аромати.

За да причините непоправими щети на мравуняка, поставете тухли, парчета желязо или камъни близо до проходите му и ги напоете с инфузия от оборски тор или всякакви билки (с изключение на тези, които отблъскват мравките). След 2-4 дни вземете тези предмети и залейте мравките с вряща вода, като едновременно с това наливате гореща вода в проходите.

За да защитите градинските култури от мравки:

  • поръсете мравуняка със сол и го разпръснете по „пътеките“ и местата с най-голяма концентрация на насекоми;
  • напръскайте местата, където се натрупват мравки със специална смес (10 литра вода, 400 гр сапун за пране, 2 супени лъжици карболова киселина и 10 супени лъжици керосин) 2-3 пъти;
  • поставете кибритени кутийки, пълни със смес от мая и захарно-меден сироп около гнездата на мравките – мравките трябва да ги избягват.

Ако мравките току-що са започнали да образуват колония, те могат да бъдат уловени с обикновена стръв - гъба, напоена със захарен разтвор, която след това може да се потопи във вряща вода.

Един от относително „хуманните“ методи е принудителното изселване на мравки. Привечер, когато всички насекоми са се върнали „у дома“, вземете лопата и изкопайте целия мравуняк два или три пъти. Бързо го прехвърлете заедно с обитателите му в кофа и го изнесете извън градината, за предпочитане в гората. Изсипете вряла вода върху дупката.

Мравките ще изчезнат само за 2 дни - ето как да се отървете от тях с помощта на мая

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес