Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полейте орхидеята с мляко и вижте какво ще се случи

24 май 2023, 12:20 часа

Млякото е един от най-ефективните и достъпни торове за подхранване на орхидеята.

Какво ще се случи с орхидеята, ако я полеете с мляко?

Млякото съдържа много полезни вещества, благодарение на които орхидеята ще цъфти обилно и пищно. То изобилства от азот, който стимулира образуването на нови листа и пъпки.

Второ, в него се съдържа много калций, който укрепва корените и стъблата, повишава устойчивостта към болести.

Ако ОРХИДЕЯТА ви съхне, обелките на този плод ще я спасят

Калият в млякото регулира водния баланс и дишането на растението, насърчава цъфтежа. Магнезият в него подобрява фотосинтезата и растежа на листата и цветята. Протеинът, съдържащ се в млякото, е строителен материал за клетките и тъканите.

Освен това, ако избършете листата на орхидеята с мляко, те ще придобият лъскав блясък и плаката от твърда вода ще изчезне. Тази напитка създава тънък филм върху повърхността им, който предпазва цветето от вредители, бактерии и гъбички.

Как се приготвя млечен разтвор за поливане на орхидеята?

За да приготвите млечна вода за поливане на орхидеята, трябва да смесите половин литър утаена или дъждовна вода с една супена лъжица пълномаслено краве мляко със съдържание на мазнини 3,2-6%.

Полейте орхидеята с това и тя няма да спре да цъфти

Как да поливаме орхидея с мляко?

Орхидеята трябва да се постави в голяма купа или леген, в който предварително е излят млечният разтвор.

Оставете цветето за 15 минути в разтвора. През това време млякото ще проникне в корените и листата. След това отцедете излишната течност.

Подхранването на орхидеята с мляко трябва да се повтаря на всеки две седмици или поне веднъж месечно. В резултат на това тропическото цвете ще цъфти пищно и обилно.

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес