Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полейте доматите само веднъж с това и те ще са сладки като мед

14 юли 2024, 11:22 часа

През юли при някои сортове домати вече започват да узряват плодовете на долните клони, така че през този период те трябва да се торят с онези хранителни вещества, които биха направили първата реколта изобилна, сладка, сочна и месеста. В случая става въпрос за бор, фосфор и калий.

Някои градинари подхранват доматите със суперфосфат, но значителна част от фосфора в този тор е в недостъпна за растенията форма, поради което се абсорбира слабо.

Най-добрият тор за сладки домати 

Опитният градинар Виктория Радзевская информира, че калиевият монофосфат би бил отличен вариант за торене, тъй като този тор съдържа хранителните вещества, от които доматите се нуждаят по време на периода на плододаване. Освен това всички елементи, съдържащи се в него, са в достъпна форма.

Напръскайте доматите само 1 път с това и реколтата им ще се увеличи с 50%

Разредете 1 супена лъжица калиев монофосфат в 10 литра вода, разбъркайте добре течността и след това продължете с поливането. За един храст ще ви трябват 2 литра разтвор. Градинарите, които са използвали този тор, отбелязват подобряване на вкуса на доматите дори при най-неуспешните сортове.

Доматите определено се нуждаят от влага по време на активен растеж и плодообразуване, тъй като за нормалното развитие на плода е необходимо значително количество вода. Не оставяйте почвата да засъхне. Поливайте насажденията редовно. Обикновено нормата е 2-3 пъти седмично.

Друг начин за торене на доматите

Плевелите, откъснати от градината, са истинска съкровищница от хранителни вещества, необходими на градинските култури. Копривата е богата на калий, калций, магнезий, витамини, органични киселини и други полезни елементи. Запарката от коприва има благоприятен ефект върху развитието на кореновата система, повишава имунитета и устойчивостта към болести и неприятели.

Има много рецепти и технологии за приготвяне на запарка от коприва. Ето най-популярният и доказан вариант: вземете съд и го напълнете две трети с клони и листа от млада коприва без семена, напълнете го с топла вода до върха, покрийте го с капак и оставете да се кисне 14 дни, като се разбърква редовно. Когато запарката потъмнее и спре да се пени, разредете 1 литър течност в 10 литра вода и полейте доматите в корена. Разходната норма на растение е 0,5-1л. За листно подхранване концентратът се разрежда в съотношение 1:20.

Повторете торенето не по-рано от две седмици. Зелените торове се използват през пролетта и началото на лятото.

Идеалният тор за домати и краставици е този

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес