Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подрязване на увивна роза - ето какво трябва да знаете за него

18 септември 2023, 19:20 часа

Катерещата се (увивна) роза е любим сорт за декориране на цветни лехи и градински парцели. Често се засажда в близост до беседки, огради, къщи и други конструкции, които трябва да бъдат скрити или украсени.

През пролетта и лятото това увивно растение все още расте и не е толкова лесно да го покриете за зимата. Следователно първата причина за подрязване е подготовката за зимата. В допълнение, тази процедура стимулира растежа на нови издънки, което е важно през пролетта.

Подрязване на увивна роза

Подрязването подобрява вентилацията и осветлението, а също така повишава устойчивостта на растението към студ. В същото време се намалява рискът от увреждане на храста от вредители и патогенни организми.

Най-лесният начин да подмладите розата? Използвайте сода!

Няма конкретна дата за извършване на процедурата, така че трябва да се ориентирате по времето. Идеално е да започнете да режете розите, когато нощната температура падне до -3 градуса по Целзий. Ако започнете подрязването в топло време, цветето може да пусне нови издънки.

Какво още трябва да знаете

  1. От началото на есента е необходимо да спрете торенето.
  2. След рязане трябва да третирате храста с градински лак, меден сулфат, калиев перманганат или натрошен въглен.
  3. Подрязването се извършва след дезинфекция на инструментите.
  4. През есента храстът може безопасно да се подреже с една трета, като се отрежат всички сухи, болни, стари, повредени издънки, които растат вътре в короната. Младите издънки трябва да бъдат отрязани близо до корените.
  5. Клоните се режат под ъгъл 45 градуса, като се отстъпва от пъпката най-малко 1 см.

Подрязването на този вид рози се счита за правилно, след което на храстите остават 5-7 млади издънки.

Както всички други градински растения, увивните рози изискват известно внимание. Изборът на подходящо място за засаждане е едно от първите неизменни правила в случая. За да засадите храсти, изберете място с добро осветление и плодородна почва. Но не трябва да засаждате храстите на слънце, за розите са за предпочитане райони с източно изложение, така че слънцето да огрява растенията сутрин. Много е важно да засадите катерещи рози на място, защитено от вятъра, в противен случай стъблата и листата на растенията със сигурност ще бъдат повредени при течение. При избора на мястото за засаждането им е необходимо предварително да се определи киселинността на почвата и нивото на подпочвените води. Почвата в зоната за засаждане на това цвете трябва да има леко кисела реакция (рН от 6,0 до 6,5).

Още: Сложете 1 картоф и роза в саксия и вижте какво ще се случи седмица по-късно

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес