Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почистете листата на растенията, за да стимулирате красив цъфтеж

16 август 2024, 17:52 часа

Учителите не споменават това в началното училище, но растенията се нуждаят не само от вода и слънчева светлина, за да оцелеят - ако живеят на закрито, те също се нуждаят от грижи. „Външните растения обикновено се почистват от майката природа - дъжд и мъгла - но стайните растения се нуждаят от човешка грижа“, обяснява Маделин Хупър. За щастие, процесът е лесен. Ето как точно да почиствате листата на растенията, така че те да процъфтяват.

Още: Без неприятни изненади: 8 стъпки за идеално чисто пране всеки път

Защо да почиствате листата на растенията

„Мислете за листата като за белите дробове на вашето растение“, казва Кели Дайър, лекар по растенията и водещ градинар. „От долната страна на листата има малки стомати, чрез които се осъществява обменът на кислород и въглероден диоксид, както и поемането и отделянето на влага.“ Ако листата на вашите растения са запушени с прах, те няма да могат ефективно да участват във фотосинтезата и да растат. За максимално добро здраве Хупър препоръчва да почиствате както горната, така и долната страна на листата, плюс стъблата и дръжките.

Как да почистваме листата на растенията

Въпреки че Дайър казва, че няма правило за това колко често трябва да почиствате листата на растенията, Хупър обича да го прави веднъж седмично, когато ги полива. В зависимост от това колко прах се събира в дома ви обаче, може дори да не се налага да го правите толкова често. Ето как и какво трябва да използвате, за да почиствате листата на растенията си:

Перо за почистване на прах

Точно както бихте използвали перо за почистване на прах от мебелите си, можете да го използвате и за листата на растенията (горната и долната им част).

Този метод е не само лесен, но и позволява нежно докосване, така че да не счупите крехки листа или стъбла.

Съвет: Ако растението ви е особено дребно, мека четка за грим ще свърши работа.

Влажна кърпа

Дайър смята, че това е най-простият и безопасен начин за избърсване на горната и долната част на листата. За да постигнете най-добри резултати, трябва внимателно да държите листата с една ръка и да избършете от стъблото до върха на листата, като използвате изстискана влажна кърпа за по-големи листа или мокра малка четка за дребни. Уверете се, че сте внимателни и не търкате, защото иначе рискувате да повредите растението.

Ключът, подчертава Хупър, е в температурата: „Водата трябва да е хладка - нито прекалено гореща, нито прекалено студена. Екстремните температури ще причинят шок на растенията и дори могат да забавят растежа им.“ Хупър преминава към този метод, ако е имала отворени прозорци и се е събрал цветен прашец или друга материя, защото, разбира се, силата на прахосмукачката е в почистването на праха. Водата (обикновено) може да се справи с останалото.

Ако растението ви се нуждае от малко повече помощ при почистването, особено ако имате работа с вредители, можете да използвате изцяло натурален течен сапун. Процесът е абсолютно същият като горепосочения, с изключение на това, че изцеждате малко сапун във водата и след това изплаквате листата.

Душ

Да, наистина можете да направите душ на растението си - мислете за това като за дъжд. Точно както при влажната кърпа, трябва да използвате хладка вода и не забравяйте да пуснете душа бавно, за да не изхвърлите почвата от саксията му. За да постигнете най-добри резултати, трябва леко да масажирате листата, за да сте сигурни, че водата достига до цялото растение. Когато приключите, уверете се, че саксията е отцедила напълно водата, за да не се удави в собствената си почва.

Как да осигурите блясък на листата на растенията си

След като научихте как да почиствате листата на растенията, е полезно да знаете как да ги накарате да заблестят.

На първо място, Дайър отбелязва, че „някои растения имат по-естествено лъскави листа от други“. Точно както всеки човек има свои уникални черти, основани на неговия външен вид, така и растенията имат такива. Те си приличат и по това, че „както здравето на човешката коса или кожа се определя от здравето на нашите тела, така е и с растенията. За да изглеждат растенията ви здрави и щастливи, най-важното нещо, което трябва да направите, е да им осигурите подходяща храна и условия на околната среда.“

Въпреки това придаването на добър блясък на листата няма да навреди на растението - стига да не използвате неправилно третиране. Изключително важно е да знаете, че трябва да стоите настрана от предлаганите на пазара средства за блясък на листата в действителност: „Маслата в тези продукти могат да имат неблагоприятен ефект, като запушват стоматите и създават лепкава повърхност, която само ще привлича повече прах“, обяснява Дайър. „Същото важи и за хранителните субстанции, които се препоръчват от толкова много съветници по растенията, като майонеза или бира.“ В крайна сметка обикновената стара чешмяна вода в бутилка с пулверизатор е ваш приятел.

Още: В студена или топла вода: Ето как правилно да разреждате белината

Ако все пак искате да направите нещо повече, Хупър препоръчва разтвор от лимон и вода, който се възползва от киселинността на лимона, за да премахне всякакви натрупвания или водни петна. „Това е проста смес от равни части лимонов сок и вода. Сложете я в бутилка с пулверизатор, напръскайте повърхностите и след това ги подсушете с мека кърпа“, казва Хупър. Разтвор на оцет, който също е киселинен и дори действа като средство за отблъскване на вредители, също ще свърши работа.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес