Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От мравките няма да остане и следа, ако използвате този разтвор

25 юни 2024, 08:08 часа

Наличието на мравки в градината е проблем за почти всеки градинар. Гнездата на тези вредители се появяват незабелязано и се разпространяват много бързо и не след дълго цялата градина вече е пълна с мравки.

Сами по себе си тези насекоми не причиняват много вреда, но листните въшки, които транспортират до различни растения, могат да причинят големи щети. Ако унищожите мравките в градината тогава листните въшки ще изчезнат.

Борба с мравките 

Има много методи, които са предназначени да премахнат колониите от мравки. Често се използват химически съединения, но някои градинари се доверяват повече на народните средства. 

Мравките ще изчезнат само за 2 дни - ето как да се отървете от тях с помощта на мая

Едно от тези средства е приготвянето на смес, която няма да бъде насочен директно към борбата с мравки, но за сметка на това ще привлече техните врагове - калинки. Именно тези насекоми унищожават мравки и листни въшки.

Разредете 100 гр сапун за пране и 10 ml масло от бор в 10 литра вода. Сапунът може да се настърже предварително, за да се разтвори по-лесно. Напръскайте нападнатите растения с тази смес. Продуктът е бъде абсолютно безвреден за растенията, но в резултат на третирането с него калинките ще се роят.

Един от най-интересните домашни начини за борба с мравките в градината е да поръсите местата, където тези насекоми минават, с обикновено царевично брашно. Мравките с готовност отнесат брашното в мравуняци, благодарение на което значителна част от колонията им може да се храни с него. Тази храна обаче е смъртоносна за мравките, тъй като царевичното брашно набъбва в храносмилателния им тракт, което води до смърт. Като се има предвид, че царевичният грис е доста евтин, този домашен лек за мравки определено си струва да се опита. По същия начин можем да използвате и сода за хляб срещу мравки.

Ако откриете мравуняк, можем да го залеете с вряла вода. По този начин бързо ще унищожим колониите , въпреки че мравунякът може да се възстанови.

Ето защо, за да увеличите ефективността на изливането на вряща вода върху мравуняк, трябва предварително да приготвите водна инфузия на чесън. Миризмата му ефективно отблъсква мравките. За да приготвите запарката, нарежете около 75 гр чесън и го залейте с гореща вода. След това покрийте и оставете за половин час. След това отново го оставете да заври и залейте мравуняка.

Можете да поставите и чинийка с мед, който мравките обичат. Но когато се приближат до меда, те ще залепват за него и няма да могат да избягат. Този капан трябва всеки ден да се почиства от хванатите насекоми и медът да се заменя с пресен.

Как да премахнем мравуняк в градината

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес