Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От кои растения кърлежите пълзят надалеч

19 април 2024, 17:58 часа
Реклама

Кърлежите и бълхите - двама нежелани гости във вашия дом, особено по време на топлите дни. С тяхното появяване възниква необходимостта от ефективни методи за контрол и предпазване. Но знаете ли, че е възможно да ги държите далеч чрез определени видове растения? В тази статия ще разгледаме какви са тези растения и как те могат да послужат като естествен репелент за натрапчивите насекоми.

Задължително направете тези 5 неща, за да се предпазите от кърлежи

Растения против кърлежи

Всички насекоми, включително кърлежите и бълхите, са чувствителни към определени миризми. Това е и ключът към натуралното им прогонване от вашата градина и дом.

1. Розмарин

Розмаринът е не само любима подправка в кухнята, но също така разполага с етерични масла, които действат като естествен пестицид. Това растение отблъсква не само бълхи и кърлежи, но и комари, акари и други вредители, което го прави изключително полезно.

розмарин

2. Пелин

Пелинът не само привлича вниманието ни със своите сребристо-зелени цветове, но и се отличава с непоносима за насекомите миризма. Листата му разпространяват аромат, който предотвратява настаняването на насекомите и елиминира възможността от повреда на вашите растения.

Растенията, които са врагове на кърлежите и ще опазят градината ви

3. Чесън

Чесънът без съмнение е незаменима част от българската кухня, но той също така е и мощно средство за прогонване на насекомите. Мирисът му отблъсква кърлежи, бълхи, въшки и комари, като осигурява естествена защита за вашия дом.

Засаждането на определени видове растения може да бъде ефективен начин да отблъснете натрапниците във вашата градина. Розмаринът, пелинът и чесънът не само добавят аромат и красота във вашето дворно пространство, но и служат като естествени репеленти срещу вредителите. Съчетайте ги с традиционните методи за контрол на насекомите и ще постигнете максимален ефект в борбата срещу тези нежелани гости.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес