Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не забравяйте да засеете тези зеленчуци през септември, за да имате зимна реколта

06 септември 2024, 14:35 часа

Съжалявате ли, че лятото свършва и в градината ви почти няма зеленчуци и билки? Възползвайки се от идеалното септемврийско време, защото все още можете да засадите семена или разсад. Какво е подходящо да сеете сега? Списъкът не е никак кратък!

Градинска работа в края на лятото

В края на лятото, когато дните стават по-къси, а нощите по-хладни, за някои зеленчуци това са идеални условия за отглеждане. Температурите не са толкова екстремни, колкото през юли и август, а почвата е все още топла. Това е, което насърчава покълването и развитието на растенията. За да използвате успешно края на вегетационния период, си струва да планирате предварително какво да засеете до края на септември.

Още: Вместо да изгаряте шумата в градината, направете ЕТО ТОВА и няма да съжалявате

През този период можете да сеете различни зеленчуци както в земята, така и под покритието, което предпазва растенията от резки промени в температурата или ранни студове. Зеленчуците, засадени по това време, дават реколта още през зимата или ранна пролет, а някои от тях могат да бъдат събрани само след няколко седмици.

Какво да сеем на границата с есента?

Изборът на зеленчуци за сеитба през септември е от решаващо значение, за да се възползвате напълно от благоприятните климатични условия. Ето списък на зеленчуците, които си струва да сеете през този период:

Още: Как да съхранявате морковите, така че да са свежи и твърди в продължение на месеци

Боб - бобът може да се засее директно в земята или да се използва готов разсад. Това е растение, устойчиво на по-студени условия, така че работи добре като късна лятна сеитба. Ако решим да сеете под покривало, бобът ще се предпази от ранните слани и може да постигне още по-добри резултати.

Хрян – хрянът е растение с ниски изисквания, затова може да се засажда по различно време. Засаждането в края на лятото дава на растението достатъчно време да пусне корени преди зимата.

Цикория - отличен вариант за есенна реколта. Цикорията, особено тази, която не изисква форсиране, се развива добре в по-хладни условия и може да се засява в земята или в парник. В зависимост от сорта може да се бере преди зимата или през пролетта.

Зеле - зелето може да се засее още в началото на септември от готов разсад. Това устойчиво на студ растение е чудесен избор, защото понася много добре замръзване и често дава реколта през цялата зима. Сеитбата на къдраво зеле в началото на септември гарантира реколта през късната есен и през зимата.

Още: 4 неща, които никога НЕ трябва да правите с моравата след дъжд

Карфиол – най-добре е да се засажда от разсад. Избирайки сортове, предназначени за есенно прибиране, можем да се насладим на здравословни и вкусни зеленчуци преди настъпването на зимата.

Китайско зеле - Китайското зеле може да се засява както от семена, така и от разсад. Засято в края на август и септември, има достатъчно време да порасне до подходящия размер преди зимата. Под покритието зелето е защитено от замръзване, което допълнително удължава периода на прибиране на реколтата.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес