Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НЕ правете това с розите в началото на октомври

01 октомври 2024, 12:45 часа

Много градинари избързват с извършването на една процедура още в началото на октомври и това се оказва пагубно за розите. Покриването на цветята и градинските култури през този период носи повече вреда. Някои градинари извършват това действие още в края на септември или началото на октомври. Теса на мнение, че колкото по-рано защитят растенията от замръзване, толкова по-добре. Но този подход не само не помага на растенията, но и всъщност им вреди.

Опасностите от ранното покриване на розите

Ако процедурата се извърши преди настъпването на силно студено време, естествената подготовка на растенията за влошаване на метеорологичните условия ще бъде нарушена.

Може ли да се засаждат рози през есента?

Цветята и градинските култури ще се сблъскат със следните проблеми: липса на естествен цвят, висока влажност. В резултат на това всеки градинар, който иска да защити растенията, ще им причини сериозна вреда.

Кога трябва да започне покриването на розите за зимата?

Струва си да започнете мерки за защита на растенията от предстоящите студове само когато дневната температура на въздуха достигне 0 градуса, а през нощта тази температура трябва да бъде под тази стойност.

Правила за грижа за розите през есента

За да запазите растенията и да им дадете възможност да цъфтят буйно през следващата година, през есента е необходимо да предприемете редица действия, които ще помогнат да спрете растежа им преди зимния студ. За да направите това, съставът на торовете, прилагани върху храстите, трябва да се променен още от месец юли. От началото на цъфтежа азотът, който провокира активен растеж на биомасата, се изключва напълно.

През есента се извършва торене с фосфор и калий. Тези торове укрепват кореновата система, спирайки растежа на надземната част на храстите. Седмица след есенното подхранване върховете на издънките се прищипват, което ускорява процеса на лигнификация на стъблата. Трябва да подрежете розите, за да можете лесно да изградите подслон за зимата. Опитните градинари препоръчват подрязване на растенията на намаляващата луна.

Преди настъпването на студеното време издънките на такива видове рози като флорибунди, хибридни миниатюри и полианти трябва да бъдат отрязани наполовина. При увивните сортове издънките се режат на 1/3 от дължината. Храстите с малки пъпки изобщо не се подрязват, а само краищата им се прищипват. Катерливите рози изобщо не се подрязват; процедурата е необходима за растенията само като санитарна процедура - за отстраняване на изсъхнали издънки.

Основните правила за подрязване са следните:

  • всички срезове на леторастите трябва да се правят под прав ъгъл;
  • слабите и сухи издънки трябва да се изрежат;
  • за извършване на процедурата се използват остро заточени инструменти; препоръчително е да се дезинфекцират със спирт или водка.

След подрязване клоните трябва да бъдат третирани с антисептичен състав. Опитните градинари предпочитат да правят това с обикновена пепел.

Торене на розите през есента - кои са най-добрите варианти

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес