Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Направете това веднага след прибиране на лука - реколтата ще издържи до пролетта

20 юли 2024, 16:04 часа

Прибирането на реколтата от лук обикновено започва през последната третина на юли. Важен съвет, който всеки градинар трябва да запомни е, че не трябва да избързва с прибирането на луковици за съхранение. Първо, главите трябва да се подготвят по определен начин. Ако това не бъде направено, реколтата едва ли ще има дълъг срок на годност.

Как да приберем лука правилно?

Но първо място всеки градинар трябва да знае как точно трябва да прибере реколтата от популярната градинска култура. В крайна сметка това също е много важно за нейното дългосрочно съхранение.

Поръсете лехите на лука с това през юли за богата реколта

Първо, процедурата трябва да се извършва в определено време на деня и при определени метеорологични условия. Идеалният вариант е през деня, ярко слънце, без валежи.
Изкопаването на луковиците трябва да се извършва възможно най-внимателно. Ето защо, когато извършвате процедурата, препоръчително е да използвате лопата или вила. След прибиране на лука градинарят трябва да подреже стъблата. В този случай е препоръчително да се оставят само няколко сантиметра от тях към главите.

Трик за увеличаване на срока на годност на лука

Всеки градинар трябва да приложи едно действие, което ще направи лука по-издръжлив. Благодарение на неги луковиците няма да изсъхнат. Събраните зеленчуци трябва да се оставят на слънце или на сенчесто място за около седмица - докато люспата стане достатъчно твърда. Периодично ще трябва да обръщате лука. Тази процедура е необходима, за да се гарантира, че главите ще са изсушени равномерно.

На сутринта главите ще трябва да се прехвърлят на място, добре осветено от слънцето. А вечерта лукът трябва да прибере. Когато периодът на сушене приключи, премахнете стъблата и корените от луковиците.

Проверете всяка глава за гниене или други дефекти. Отрежете всички повредени части, за да избегнете заразяване на другите глави. Уверете се, че повърхността на всеки зеленчук е суха и чиста.

Сортиране - разделете лука на групи според тяхната зрялост и цялост. Луковиците с тънка и мека обвивка се развалят по-бързо, затова те се консумират първи. Избягвайте плътно опаковане и поставяйте лука в кошници, кутии или торби с отвори за циркулация на въздуха.

При какви условия се съхранява най-добре лукът?

На стайна температура и в хладилник лукът може да се съхранява около 2 до 3 месеца. И ако поставите зеленчуците на хладно и сухо място, периодът ще се увеличи до 6 - 8 месеца. Срокът на годност на лука се влияе от няколко фактора.

Влажност - лукът трябва да се съхранява правилно на сухо място, тъй като излишната влага причинява бързо гниене на зеленчуците. Оптималната влажност е 65-70%.

Температура - ако температурата е твърде висока, луковиците ще започнат да поникват; ако температурата е твърде ниска, те ще се влошат. Оптималната температура за доброс съхранение на луковите е от +7 до +13 °C.

Излагането на пряка слънчева светлина може да доведе до загуба на влага и влошаване на качеството на лука.

Вентилация - трябва да изберете място, където въздухът може да циркулира свободно около кутиите с лук. Това ще предотврати натрупването на влага върху реколтата.

Поръсете лука с това и ще забравите за луковата муха

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес